Home / Z życia mediów  / Nagroda Dziennikarska „Ślad” dla Tomasza Krzyżaka

Nagroda Dziennikarska „Ślad” dla Tomasza Krzyżaka

Tegorocznym laureatem Nagrody Dziennikarskiej „Ślad” im. bp. Jana Chrapka został Tomasz Krzyżak, dziennikarz, publicysta i kierownik działu krajowego „Rzeczpospolitej”.

Wyróżnienie przyznano mu „za niezależność i odwagę w podejmowaniu tematów trudnych, w tym dotyczących Kościoła i religii, oraz formułowanie opinii w sposób, który nikogo nie obrażając, zmusza do refleksji i debaty publicznej”.

Do nagrody nominowani byli również : Aneta Liberacka, założycielka i redaktor naczelna multimedialnego portalu Stacja7, inicjatorka Akademii Dziennikarskiej oraz Maciej Wierzyński, dziennikarz i publicysta TVN24, ekspert spraw mędzynarodowych i autor magazynu „Horyzont” emitowanego na antenie TVN24. W tym roku kapituła postanowiła przyznać też Nagrodę Specjalną, którą otrzymał śp. Piotr Pawłowski (1966–2018), działacz społeczny, założyciel i prezes Fundacji Integracja, wieloletni redaktor naczelny magazynu „Integracja” oraz portalu niepełnosprawni.pl.

Nagroda Dziennikarska „Ślad” przyznawana jest od 2002 r. Jej patronem jest tragicznie zmarły rok wcześniej w wypadku samochodowym rok bp Jan Chrapek – człowiek mediów i przyjaciel środowiska dziennikarskiego.

jka, źródło: ekai.pl, fot. Rzeczpospolita