Nagroda im. Krzysztofa Millera dla Evgeniya Maloletki za fotoreportaż z Mariupola

Fot. Evgeniy Maloletka/materiały prasowe Agory

Laureatem 5. edycji Konkursu im. Krzysztofa Millera, organizowanego przez „Gazetę Wyborczą”, został mieszkający w Kijowie fotoreporter Evgeniy Maloletka. Jury doceniło jego zdjęcia z Mariupola.

Nagrodzony fotoreportaż Evgeniy Maloletka zrealizował w Mariupolu tuż po ataku Rosji na Ukrainę. Wraz z operatorem wideo przez ponad dwa tygodnie dokumentował dla agencji Associated Press to, co się działo w tym mieście.  Jego zdjęcia trafiły na czołówki gazet i serwisów internetowych na całym świecie.

„Zwycięski materiał ma charakter ikoniczny, to esencja fotografii prasowej. Pojedyncze zdjęcia z tego cyklu na zawsze już pozostaną w pamięci milionów ludzi na całym świecie, którzy od 24 lutego 2022 r. śledzą losy wojny w Ukrainie. Autor był na miejscu godzinę przed wybuchem pierwszej rakiety skierowanej przez Rosję na Ukrainę. Przez 20 dni, niemalże bez przerwy dokumentował dramat Mariupola. Jego zdjęcia przerwały ciszę, w której trwały media i czytelnicy, nie mogąc uwierzyć w to, że wojna wybuchła naprawdę” – uzasadniała w laudacji wybór jury jego przewodnicząca Beata Łyżwa-Sokół.

Evgeniy Maloletka to niezależny fotograf i filmowiec mieszkający w Kijowie, pochodzący z miasta Berdiańsk w obwodzie zaporoskim we wschodniej Ukrainie. W 2015 r. został wybrany do udziału w Eddie Adams Workshop w Nowym Jorku. Większość czasu spędza we wschodniej Ukrainie, pracując nad zleceniami dla The Associated Press. Jego prace były publikowane w wielu znanych magazynach, takich jak: „Time”, „The New York Times”, „The Washington Post”, „Der Spiegel”, „Newsweek”, „The Independent”, „El Pais”, „The Guardian” czy „The Telegraph”.

W ramach 5. edycji konkursu przyznana została również nagroda Fundacji „Gazety Wyborczej” w kategorii „Wolność, solidarność, tolerancja”, której laureatem został Jędrzej Nowicki za zdjęcia z Podlasia dotyczące kryzysu uchodźczego w pobliżu granicy polsko-białoruskiej.

Redakcja „Gazety Wyborczej” Nagrodę im. Krzysztofa Millera za odwagę patrzenia ustanowiła w 2018 r. Upamiętnia ona wybitnego, wieloletniego fotoreportera tej gazety. Celem konkursu jest promocja fotografii o wyjątkowych wartościach dziennikarskich, wyróżniających się pogłębionym, rzetelnym i odważnym spojrzeniem na trudne tematy społeczne, polityczne, ekonomiczne i kulturowe.

opr. jka, źródło: Agora