Narodowy Marsz dla Życia i Rodziny pod patronatem SDP

„Dzieci przyszłością Polski” – to hasło będzie towarzyszyć uczestnikom Narodowego Marszu dla Życia i Rodziny, którzy już w niedzielę 18 czerwca przejdą ulicami Starego Miasta w Warszawie.

Organizator wydarzenia, Centrum Życia i Rodziny, zachęca do włączenia się w świętowanie wszystkich, którym bliskie są wartości rodzinne. Narodowy Marsz dla Życia i Rodziny od osiemnastu lat wpisuje się w kalendarz wydarzeń pro-life w Polsce.

Marsz łączy we wspólnym świętowaniu wszystkich, którym leży na sercu życie człowieka na każdym etapie jego rozwoju, jak również troska o dobro rodziny, dzieci i młodzieży. Główny organizator i koordynator przedsięwzięcia – Centrum Życia i Rodziny –zaprasza na XVIII Narodowy Marsz dla Życia i Rodziny, który rozpocznie się 18 czerwca o godz. 11:00 na Placu Zamkowym w Warszawie. Tym razem organizatorzy pragną podkreślić piękno życia rodzinnego.

– W tym roku chcemy przypomnieć, że dzieci są nie tyle obowiązkiem, ale są darem, wielką łaską, wielkim szczęściem – mówi Paweł Ozdoba, prezes Centrum Życia i Rodziny.

Jak dodaje, od lat systematycznie spada dzietność w Polsce. Demografowie wskazują, że w dalszej perspektywie utrzymywanie się tak niskiego poziomu dzietności przyczyni się do poważnego zmniejszenia się liczby ludności naszego kraju. To oznacza, że za 80 lat Polska będzie liczyła niespełna 21 mln obywateli!

– Szczęście życia rodzinnego to wciąż najważniejsza wartość dla Polaków. Polacy marzą o szczęściu rodzinnym, ale to nie przekłada się na dzietność – przypomina.

Prezes CŻIR wskazuje, że wpływ na dzietność w Polsce ma wiele czynników m.in. rewolucyjne zmiany obyczajowe i kulturowe, na które trzeba reagować.

– Narodowy Marsz dla Życia i Rodziny, który już w niedzielę przejdzie ulicami stolicy, będzie okazją do osobistego świadectwa troski o przyszłość naszych rodzin i naszej Ojczyzny. Wydarzenie będzie wyjątkową okazją do afirmacji rodziny opartej o sakramentalne małżeństwo, które przyjmuje dar nowego życia – podkreśla Paweł Ozdoba.

Wszystkie  szczegóły dotyczące wydarzenia znajdują się na stronach www.czir.org oraz www.marsz.org .