Home / Z życia mediów  / Nowe pasma dokumentalne w TVP Historia

Nowe pasma dokumentalne w TVP Historia

„Czas pieniądza” – magazyn poświęcony historii pieniądza i bankowości oraz cyklu o historii medycyny pt. „Śladami Eskulapa” to nowe propozycje TVP Historia. Premierowe odcinki zobaczymy w czwartek, 8 kwietnia.

„Czas pieniądza”, który emitowany będzie w czwartki o godz. 17.05, to program realizowany wspólnie z Narodowym Bankiem Polskim. Autorzy Bartłomiej Grudnik i Agnieszka Żmijewska w ciekawy i przystępny sposób wyjaśnią, skąd wzięły się pieniądze, jak wyglądały w różnych epokach i krajach oraz do czego służą. Poznamy historię polskiej bankowości centralnej oraz waluty. Premierowy odcinek cyklu przybliży najstarsze formy płatności oraz procesy powstawania monet i banknotów.

„Śladami Eskulapa” to cykl krótkich programów poświęconych historii medycyny, który będzie można oglądać w czwartki o godz. 18.20.  Historycy dr hab. Wiktor Szymborski i dr Paweł F. Nowakowski wraz z zaproszonymi gośćmi: historykami medycyny, lekarzami akademickimi i kustoszami zbiorów muzealnych i archiwalnych przybliżą w nich wiedzę o dziejach walki z chorobami. W oparciu o eksponaty muzealne prowadzący zaprezentują jak medycy w różnych epokach, radzili sobie z problemami zdrowotnymi.

opr. jka, źródło: Telewizja Polska