Home / Z życia SDP  / Odeszła Danuta Szczerska-Ławska

zmarła w wieku 92 lat

członkini Oddziału Warszawskiego SDP

DANUTA SZCZERSKA-ŁAWSKA

dziennikarka radiowa i telewizyjna, magister prawa

Od 1954 r. pracowała w Polskim Radiu, po wygraniu konkursu na spikera i lektora. Od października 1960 w Telewizji Polskiej, początkowo w redakcji młodzieżowej, z czasem w publicystyce. Autorka, realizatorka i prezenterka własnych programów społeczno-prawnych, poradnikowych i interwencyjnych, np. LEX, Prawnik Domowy, prowadziła cykliczny program dla Rzecznika Praw Obywatelskich (prof. Tadeusz Zieliński).

Mówiła o sobie: Mam sporo różnych wyróżnień – przecież pracowałam bardzo długo. Miałam to szczęście, że mogłam pracować w zgodzie z moimi zainteresowaniami i na ogół aktywnie. Był to cały obszar tematów społeczno-prawnych. Co do zainteresowań literackich – zawsze interesowały mnie literacko potraktowane biografie ciekawych ludzi i tak samo traktowane tematy historyczne. Moje credo życiowe: „Nie ma skutku bez przyczyny”, a także „Myśl logicznie i sięgaj do źródła”.

Bardzo aktywna w Stowarzyszeniu Dziennikarzy Polskich, delegatka na zjazdy SDP, członkini klubów twórczych. Wielki społecznik – przez dwadzieścia lat pracowała w Komisji Zatrudnienia Wali Koryckiej.

Pogrzeb odbędzie się w poniedziałek 24 lutego, godz. 12.00 na Cmentarzu Komunalnym Północnym, ul. Kazimierza Wóycickiego 14, Brama Główna.