Home / Z życia SDP  / Odszedł śp. Tadeusz Puchałka

Odszedł śp. Tadeusz Puchałka

Śląskie środowisko patriotów i społeczników dotknęła wielka strata. W wieku 62 lat odszedł do Pana śp. Tadeusz Puchałka. Był aktywny społecznie całe życie, mimo, że praca w kopalni węgla kamiennego Knurów „zżerała” Jego siły witalne. Na emeryturze oddał się całkowicie służbie małej i dużej Ojczyźnie. Był zawsze wszędzie tam, gdzie działo się coś szlachetnego. Przystępnym piórem opisywał ważne wydarzenia patriotyczne, kulturalne, również religijne. Przywoływał pięknie zapisane karty z historii regionu – uczył szacunku dla przeszłości oraz mądrego kształtowania przyszłości Ojczyzny opartego na wartościach chrześcijańskich. Był członkiem Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Publikował na łamach Śląskiego Kuriera WNET i portali lokalnych. Często gościł na antenie Radia Wnet. Bardzo schorowany nie rozstawał się z kamerą i piórem. Niech Dobry Bóg przyjmie Go na wieczną służbę.

Tadeusz Puchałka zmarł 21.08.2019 Ostatnie pożegnanie odbędzie się w Kaplicy w Gierałtowicach w sobotę 24.08.2019 r o godzinie 8:45 Nabożeństwo żałobne w Kościele w Gierałtowicach o godz. 9:00