Opłatek z biskupem – tradycja gdańskich dziennikarzy

Gdańskie zawieruchy wcale nie idą od morza. To boje wewnętrzne. Gdański Oddział SDP pod wodzą prezesa Tadeusza Woźniaka od lat próbuje łagodzić obyczaje… ekumenicznie. Systematycznie wydają koledzy almanachy dziennikarskie, informatory popularyzując wszystkich dziennikarzy Pomorza Gdańskiego. To ważne i przydatne pozycje. Odbywają się też na początku roku spotkania opłatkowe. W ostatnim (20 stycznia br.) w kaszubskiej gospodzie przy ulicy Straganiarskiej wziął udział sympatyzujący z dziennikarzami Biskup Pomocniczy Archidiecezji Gdańskiej Zbigniew Zieliński.

To kontynuacja przyjacielskich rozmów z abp. Tadeuszem Gocłowskim, który przez wiele lat życzliwy był dziennikarzom. Wspomniano go tak jak i niedawno zmarłego 100-letniego nestora Tadeusza Jabłońskiego (Paweł Dzianisz) pisarza, dziennikarza, żeglarza i w ogóle wspaniałego człowieka gdańskiej ziemi.

Szeregi gdańskich dziennikarzy rosną. Uroczyście przyjęto nowych – Małgorzatę Puternicką, Krzysztofa Puternickiego (dziennikarza-podróżnika) i Andrzeja Dunajskiego. Gdańscy żurnaliści z SDP tworzą świetny chór… śpiewny – muzykalny i barwny głosowo. Było więc profesjonalne kolędowanie i życzenia wzajemnie składane. Do siego!

S.T.

Zdjęcia Andrzej Gojke