Home / Z życia mediów  / Petycja w sprawie uwolnienia dziennikarek Biełsatu

Petycja w sprawie uwolnienia dziennikarek Biełsatu

Fundacja Białoruski Dom w Warszawie rozpoczęła zbiórkę podpisów pod petycją do przywódców UE, Wielkiej Brytanii, USA i Kanady. Domaga się w niej zaostrzenia sankcji, które zmuszą reżim Łukaszenki do uwolnienia dziennikarek Biełsatu skazanych na 2 lata kolonii karnej.

Kaciaryna Andrejewa i Daria Czulcowa zostały skazane 18 lutego przez sąd w Mińsku za „organizację zamieszek” W rzeczywistości wykonywały swoje zawodowe obowiązki, relacjonując przebieg pokojowej demonstracji, która odbywała się w miejscu gdzie tajniacy pobili na śmierć aktywistę Ramana Bandarenkę (pisaliśmy o tym TUTAJ). Protest przeciwko temu skandalicznemu wyrokowi wystosowało Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich (czytaj TUTAJ).

Jak pisze w petycji Fundacja Białoruski Dom, „wyrok sądu nie może być traktowany inaczej, niż jako wysłanie do białoruskiego środowiska dziennikarskiego sygnału, że pokazywanie w mediach prawdy o przestępstwach reżimu Łukaszenki, relacjonowanie protestów i przekazywanie odbiorcom uczciwego obrazu obecnego kryzysu politycznego na Białorusi będzie traktowane jako działalność antypaństwowa i będzie karane. Tym samym jest to pokazowy wyrok, mający na celu zastraszenie dziennikarzy i, co za tym idzie, odcięcie całego narodu białoruskiego oraz społeczności międzynarodowej od informacji o tym, co się dzieje w kraju od ponad ćwierć wieku rządzonym przez Łukaszenkę.”

Dalej czytamy:

„Zwracamy się do przywódców wolnego świata: Przewodniczącej Komisji Europejskiej Ursuli von der Leyen, Przewodniczącego Rady Europejskiej Charlesa Michela, Prezydenta Stanów Zjednoczonych Joe Bidena, Premiera Wielkiej Brytanii Borisa Johnsona i Premiera Kanady Justina Trudeau o wykorzystanie wszystkich dostępnych im możliwości, w tym przede wszystkim wywarcia presji na reżim w Mińsku poprzez wzmocnienie sankcji na Łukaszenkę i jego otoczenie oraz kluczowe dla utrzymania przez niego władzy przedsiębiorstwa, w celu uwolnienia obu dziennikarek Biełsatu, jak również przestrzegania zasad prawa i przyśpieszenia rozwiązania kryzysu politycznego na Białorusi.”

Petycję można podpisać na stronie: change.org.

opr. jka, źródła: Bielsat.eu, change.org