Pierwsza nagroda Silesia Press dla Jarosława Juszkiewicza

Dziennikarz Polskiego Radia Katowice Jarosław Juszkiewicz został laureatem głównej nagrody 16. edycji Silesia Press, najważniejszego konkursu dziennikarskiego na Górnym Śląsku.

Jury pod przewodnictwem reportażystki radiowej Anny Sekudewicz, nagrodziło Juszkiewicza za popularnonaukową audycję „Boskie równanie”, przybliżającą tajniki fizyki.

Przyznano trzy równorzędne drugie nagrody. Tomasz Borówka z „Dziennika Zachodniego” wyróżniony został za artykuł o historii unikatowych fotografii z września 1939 roku przedstawiających ludzi prowadzonych na egzekucję. Wojciech Królikowski z TVP Katowice nagrodę otrzymał za reportaż „Buciki”, opowiadający historię zagłady żydowskiej rodziny przez pryzmat przedmiotów, należących do ofiar. Marcina Zasadę i Marcina Nowaka nagrodzono za film dokumentalny „Niemczyk. Ostatni buntownik architektury”, poświęcony postaci wybitnego architekta Stanisława Niemczyka.

Laureatkami trzeciej nagrody zostały: Ewa Niewiadomska z Polskiego Radia Katowice za audycję dokumentalną „Penderecki – życie to za mało”, Aleksandra Szatan z „Dziennika Zachodniego” za prowadzone w okresie pandemii rozmowy online z artystami oraz Maria Zawała z telewizji TVS za wywiad z prof. Karoliną Sieroń, szefową oddziału covidowego w katowickim szpitalu.

Wyróżnienia otrzymali: internetowe Radio Klang, Józef Wycisk z Polskiego Radia Katowice oraz Marianna Dufek i Bożena Klimus z TVP Katowice.

Silesia Press to nagrody przyznawane przez Stowarzyszenie Media dla Integracji Europejskiej powstałe w kwietniu 2002 r. w Katowicach. Jego członkami są dziennikarze z niemal wszystkich mediów w regionie oraz byli dziennikarze, którzy obecnie prowadzą agencje PR, czy firmy promocyjno-wydawnicze.

opr. jka, źródła: Wirtualnemedia.pl, silesiapress.info, fot. YouTube/Radio Katowice