Pierwsza porażka ministra kultury. Sąd oddalił wniosek o wpis do KRS nowych władz Telewizji Polskiej

Fot. Wikipedia

Sąd rejestrowy w Warszawie oddalił wniosek o wpisanie do Krajowego Rejestru Sądowego nowych członków rady nadzorczej Telewizji Polskiej powołanych przez ministra kultury i dziedzictwa narodowego Bartłomieja Sienkiewicza oraz Tomasza Syguta jako prezesa TVP.

Informację o decyzji sądu przekazał na platformie X Kamil Zaradkiewicz, sędzia Sądu Najwyższego.

„Sąd rejestrowy oddalił wniosek o wpis zmiany danych w Krajowym Rejestrze Sądowym dotyczących spółki Telewizja Polska Spółka akcyjna” – napisał.

W postanowieniu sądu podkreślono, że uchwały o powołaniu członków rady nadzorczej oraz o powołaniu zarządu zostały podjęte przez organ nieuprawniony. Sąd odwołał się do wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 13 grudnia 2016 roku.

„A maiori ad minus wyrok TK nie stanowi podstawy do wnioskowania, iż kompetencje te przejął minister wykonujący uprawnienia korporacyjne skarbu państwa jako akcjonariusza spółki. Rekapitulując, uchwała o powołaniu przez Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy członków rady nadzorczej spółki i uchwała rady nadzorczej o powołaniu zarządu spółki zostały podjęte przez organ nieuprawniony zgodnie z wyżej przywołanymi przepisami UKRRiTV, a także, z uwagi na zapisy statutu TVP, zgodnie z przepisami samego KSH” – czytamy w postanowieniu, którego treść opublikował na platformie X dziennikarz Bartosz Godusławski.

Minister kultury Bartłomiej Sienkiewicz 19 grudnia 2023 r. odwołał prezesów i członków rad nadzorczych Telewizji Polskiej, Polskiego Radia i Polskiej Agencji Prasowej oraz powołał nowe rady nadzorcze, które powołały nowe zarządy. Przeciwko takiemu postępowaniu stanowczo protestowało Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich, zwracając uwagę, że zgodnie z obowiązującym prawem w Polsce, zmiany w mediach publicznych mogą być wprowadzone jedynie na podstawie ustawy przyjętej przez Sejm i Senat oraz podpisanej przez Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej.

Przypomnijmy, że 27 grudnia minister kultury postawił media publiczne w stan likwidacji, przeciwko temu również protestuje SDP (TUTAJ).

opr. jka, źródło: X