Home / Z życia mediów  / Po 11 latach powracają Nagrody Mediów Publicznych

Po 11 latach powracają Nagrody Mediów Publicznych

Telewizja Polska, Polskie Radio i Polska Agencja Prasowa, po 11 latach przerwy, postanowiły wskrzesić ideę przyznawania Nagród Mediów Publicznych osobom ważnym dla rozwoju kultury narodowej. Honorowy patronat nad wyróżnieniem objęła Rada Mediów Narodowych.

Pomysłodawcą nagrody w 2008 roku był Krzysztof Czabański, wówczas prezes Polskiego Radia, a dziś przewodniczący Rady Mediów Narodowych, który do wspólnej nagrody namówił ówczesnego prezesa Telewizji Polskiej Andrzeja Urbańskiego. Nagrody przyznano w dwóch dziedzinach – literatury (Cogito), otrzymała ją Małgorzata Szejnert i muzyki poważnej (Opus), której laureatem został Paweł Mykietyn. Rok później media publiczne zawiesiły przyznawanie nagród.

Teraz TVP, PR i PAP podjęły współpracę nad przywróceniem Nagród Mediów Narodowych, których celem ma być promowanie myśli budującej polską świadomość, niezależnie od formy jej przekazu.  Organizatorzy chcą uhonorować osoby, które w dziedzinie słowa, obrazu i muzyki przyczyniły się do budowania wspólnoty. Inicjatywa ta ma przynieść pożytek kulturze narodowej, poprzez upowszechnienie twórczości opartej na wartościach artystycznych, historycznych i patriotycznych budującej trwałe więzi społeczne.

Nagrody Mediów Publicznych zostaną przyznane w trzech kategoriach: Obraz, Muzyka, Słowo. Organizatorami i fundatorami nagród w każdej z nich są poszczególne media: TVP, PR, PAP, a o ich przyznaniu zadecydują kapituły składające się z ekspertów i autorytetów w danej dziedzinie. W pierwszym etapie nominowanych zostanie pięć osób, spośród których następnie będzie wybrany jeden laureat. Zwycięzcy poszczególnych kategorii otrzymają statuetkę oraz nagrodę pieniężną o wartości 100 tys. zł.

Skład kapituły w kategorii Obraz: Przemysław Babiarz, dziennikarz i komentator sportowy TVP, Piotr Bernatowicz,  historyk i krytyk sztuki, kurator wystaw, Adam Bujak, polski artysta fotografik, Halina Łabonarska, aktorka, Krzysztof Ziemiec, dziennikarz, związany zarówno z telewizją, jak i z radiem.

Skład kapituły w kategorii Muzyka: Krzysztof Penderecki, kompozytor, dyrygent, profesor i rektor Akademii Muzycznej w Krakowie, członek Polskiej Akademii Umiejętności, Joanna Wnuk-Nazarowa, kompozytorka, dyrygentka i wykładowczyni Akademii Muzycznej w Krakowie,  Mieczysław Kominek, prezes Związku Kompozytów Polskich, dziennikarz, reżyser dźwięku, muzykolog,  Mateusz Pospieszalski, kompozytor, aranżer, multiinstrumentalista, śpiewak,  Krystyna Prońko,  piosenkarka, wokalistka jazzowa, kompozytorka, dziennikarka muzyczna i pedagog.

Skład kapituły w kategorii Słowo: Joanna Siedlecka, reporterka i pisarka, Krzysztof Masłoń, dziennikarz, publicysta i krytyk literackim, Maciej Pawlicki – producent telewizyjny i filmowy, reżyser, scenarzysta, publicysta, Wojciech Tomczyk – dramatopisarz, scenarzysta, producent i krytyk filmowy, Piotr Zaremba – historyk, dziennikarz, publicysta, komentator polityczny i krytyk teatralny.

Sylwetki nominowanych poznamy w drugiej połowie sierpnia, zaś nazwiska laureatów poszczególnych kategorii ogłoszone zostaną w trakcie uroczystej gali, która odbędzie się we wrześniu w Teatrze Polskim.

opr. jka, źródło: TVP. Fot.: YouTube/Polskieradio.pl