Home / Z życia SDP  / POD PATRONATEM SDP. Premiera książki „Twarze olsztyńskiej estrady”

POD PATRONATEM SDP. Premiera książki „Twarze olsztyńskiej estrady”

20 listopada o godz. 17 w ramach Impresji Artystycznych „Śpiewające Obrazy” w Mrągowskim Centrum Kultury odbędzie się spotkanie z Andrzejem Zbigniewem Brzozowskim, autorem książki „Twarze olsztyńskiej estrady”, połączone z wystawą rysunków Zbigniewa Piszczako oraz koncertem tria muzycznego Andrzej Brzozowski/Sax& Guitar Cafe.

„Twarze olsztyńskiej estrady” to zbiór wywiadów, które zostały przeprowadzone w latach 2019 – 2021 z twórcami, muzykami i artystami olsztyńskiej sceny estradowej. Większość z nich była i nadal jest publikowana w „Nowym Życiu Olsztyna”.

– Nie wszyscy wiedzą, że nasze, olsztyńskie środowisko estradowe, jest bardzo różnorodne, prężne i prezentuje wysoki poziom artystyczny. Olsztyńscy artyści znani są nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Koncertują, wydają płyty, zdobywają nagrody. Pora, aby świat się o tym dowiedział. Od samego początku robiłem te wywiady z myślą, aby wydać je w postaci książki – komentuje autor książki Andrzej Zbigniew Brzozowski.

Andrzej Zbigniew Brzozowski to olsztynianin, absolwent polonistyki WSP w Olsztynie. Nie tylko dziennikarz, autor piosenek i satyryk, ale także felietonista i publicysta prasowy. Współtwórca i lider zespołu „Kaczki z Nowej Paczki”. W swoim dorobku ma wydanych 12 płyt długogrających z własną twórczością (jako autor tekstów i wykonawca) oraz dwa tomiki wierszy satyrycznych. Członek Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, Związku Autorów i Kompozytorów ZAKR, Stowarzyszenia Autorów i Kompozytorów ZAiKS, Stowarzyszenia Autorów i Wykonawców Polskich SAWP oraz Związku Zawodowego Twórców Kultury.

Premierze książki będzie towarzyszyła wystawa rysunków Zbigniewa Piszczako, które również znalazły się w książce. Spotkanie poprowadzi wiceprezes Warmińsko-Mazurskiego Oddziału Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich Mateusz Kossakowski. Muzyczną atrakcją spotkania będzie występ trio muzycznego Andrzej Brzozowski / Sax & Guitar Cafe – „Piosenki z kapelusza 20-lecia międzywojennego”. Na program złożą się piosenki z filmów, rewii i operetek okresu międzywojennego, przeplatane informacjami o autorach, pierwszych wykonawcach oraz anegdotami z epoki i żartami. Nowe aranżacje piosenek łączą w sobie charakter oryginalnych wykonań z nowoczesnym, lekko jazzującym brzmieniem i ciekawą wokalną interpretacją. Materiał muzyczny został zarejestrowany na płycie CD pod tym samym tytułem i wydany przez firmę Kowalski Pro – Media. Z Andrzejem Brzozowskim, znanym z zespołu „Kaczki z Nowej Paczki”, wystąpi duet wytrawnych instrumentalistów – duet Sax & Guitar Cafe – Zbigniew Siwek i Jarosław Śpiewankiewicz.

Wydawcą książki jest Warmińsko-Mazurski Oddział Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Publikacja powstała dzięki dofinansowaniu ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Patronat medialny: Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich, „Forum Dziennikarzy”, „Bez Wierszówki”, Polskie Radio Olsztyn, „Głosy Warmii i Mazur”.