Home / Międzynarodowe projekty (nie zaznaczać)  / Międzynarodowe  / Podróż studyjna dla dziennikarzy do Kijowa

Podróż studyjna dla dziennikarzy do Kijowa

Fundacji Współpracy Polsko-Niemieckiej zaprasza do składania zgłoszeń dziennikarzy zainteresowanych podróżą studyjną do Kijowa pt. „Dokąd zmierza Ukraina po wyborach 2019?”,  która odbędzie się w dniach 2 – 7 grudnia 2019 r. Zgłoszenia można nadsyłać do 22 września.

W kwietniu 2019 r. 73% głosujących Ukraińców wybrało nowego prezydenta: Wołodymira Zełenskiego, aktora i komika bez politycznego doświadczenia w życiorysie. Zełenski przypieczętował swoją pozycję na ukraińskiej scenie politycznej w lipcu, gdy jego parta „Sługa Narodu“ uzyskała większość mandatów w parlamencie – 226.

Co oznacza dla Ukrainy ta polityczna zmiana? Czy zapoczątkowany rewolucją na Majdanie 2013-2014 proces demokratyzacji i reformowania państwa będzie kontynuowany? Czy też należy obawiać się raczej tendencji autorytarnych? Jaką strategię przyjmie nowy rząd wobec Donbasu i Krymu? Czy szanse na pokój z Rosją są teraz większe czy wręcz odwrotnie?

Pięciu polskich i pięciu niemieckich dziennikarzy będzie mogło samodzielnie wyrobić sobie zdanie na ten temat – w rozmowach z wiodącymi politykami, ekspertami, artystami i dziennikarzami ukraińskimi.

Adresaci projektu
Podróż skierowana jest do aktywnych zawodowo dziennikarzy mediów drukowanych i radia, a także portali internetowych.

Język
Językiem podróży studyjnej będzie angielski – w tym języku porozumiewają się ze sobą uczestnicy, po angielsku odbędzie się większość spotkań (jeśli zajdzie potrzeba, spotkania będą tłumaczone na angielski).

Koszty przygotowania programu, a także koszty podróży i zakwaterowania oraz wyżywienia pokrywa Fundacja Współpracy Polsko-Niemieckiej.

Zgłoszenie powinni zawierać
– list motywacyjny W JĘZYKU ANGIELSKIM
– życiorys W JĘZYKU ANGIELSKIM (z listą najważniejszych publikacji)
– dwie nowsze publikacje
– w późniejszym terminie należy dosłać potwierdzenie współpracy z redakcją do akredytacji dziennikarskiej

Zgłoszenia należy wysłać w wersji elektronicznej (format PDF) w terminie do 22 września 2019 na adres: pylypchuk@n-ost.org

Ważne: Prosimy zwrócić uwagę na termin ważności paszportu: min. 6 miesięcy od daty zakończenia podróży studyjnej.

Podróż studyjna jest projektem Fundacji Współpracy Polsko-Niemieckiej realizowanym wspólnie z n-ost.