Home / Z życia mediów  / Pokojowa Nagroda Nobla dla dziennikarzy za walkę o wolność słowa

Pokojowa Nagroda Nobla dla dziennikarzy za walkę o wolność słowa

Maria Ressa z Filipin i Dmitrij Muratow z Rosji  zostali laureatami Pokojowej Nagrody Nobla 2021. Dziennikarzy doceniono „za ich wysiłki na rzecz ochrony wolności słowa, która jest warunkiem wstępnym demokracji i trwałego pokoju”.

– Maria Ressa i Dmitrij Muratow odbierają Pokojową Nagrodę za odważną walkę o wolność słowa na Filipinach i w Rosji. Jednocześnie są przedstawicielami wszystkich dziennikarzy, którzy opowiadają się za tym ideałem w świecie, w którym demokracja i wolność prasy stoją w obliczu coraz bardziej niesprzyjających warunków –  uzasadniła wybór przewodnicząca Norweskiego Komitetu Noblowskiego Berit Reiss-Andersen.

Dziennikarka Maria Ressa od ponad dwóch dekad zajmuje się dziennikarstwem śledczym w południowo-wschodniej Azji, pracuje dla CNN. Ujawnia nadużycia władzy, stosowanie przemocy i rosnący autorytaryzm w Filipinach. Współtworzyła Rappler, firmę zajmującą się dziennikarstwem śledczym i mediami cyfrowymi.

– Pani Ressa i Rappler udokumentowały również, w jaki sposób media społecznościowe są wykorzystywane do rozpowszechniania fałszywych wiadomości, nękania przeciwników i manipulowania dyskursem publicznym. Jako dziennikarka i dyrektor generalny Rapplera Ressa pokazała, że ​​jest nieustraszoną obrończynią wolności słowa – napisano w uzasadnieniu Komitetu Noblowskiego.

Dmitrij Muratow to redaktor naczelny dziennika „Nowaja Gazieta”, uważanego za jedyny niezależny organ w Rosji. Gazeta obnaża kulisy korupcji w rządzie i łamania praw człowieka w tym kraju. – Przeciwnicy „Nowoj Gaziety” odpowiadają szykanami, groźbami, przemocą i morderstwami. Od początku powstania gazety zginęło sześciu jej dziennikarzy, w tym Anna Politkowska, która napisała odkrywcze artykuły na temat wojny w Czeczenii. Mimo zabójstw i gróźb jej redaktor naczelny Muratow odmówił porzucenia niezależnej linii. Konsekwentnie bronił prawa dziennikarzy do pisania wszystkiego, co chcą, o ile przestrzegali zawodowych i etycznych standardów dziennikarstwa – uzasadnił wybór Komitet Noblowski.

opr. jka, źródła: polskieradio.pl, Twitter/The Nobel Prize