Skoki narciarskie będą pokazywane w TVN

TVN Grupa Discovery poinformował, że w zbliżającym się sezonie zimowym Puchar Świata w skokach narciarskich będzie transmitowany w TVN, Eurosporcie 1 i serwisie player.pl. Telewizja Polska jest oburzona z powodu nie udzielenia jej sublicencji do praw na transmisję tych zawodów.

Jak czytamy w komunikacie TVN,  „Discovery Sports na mocy umowy z Infrontem przedłużyło do końca sezonu 2025/26 prawa do transmisji Pucharu Świata FIS kobiet i mężczyzn w skokach narciarskich, narciarstwie alpejskim, biegach narciarskich, kombinacji norweskiej, snowboardzie, narciarstwie dowolnym, a także mistrzostw świata w narciarstwie klasycznym i alpejskim oraz zawodów ISU w łyżwiarstwie oraz biathlonowego World Team Challenge i letniego Grand Prix w skokach narciarskich”.

Edward Miszczak, dyrektor programowy TVN, skomentował, że obecność na antenie skoków narciarskich – jednej z ulubionych dyscyplin Polaków – to historyczna zmiana w ofercie programowej stacji. – Ucieszą się z niej widzowie naszego głównego kanału i wszyscy fani skoków w Polsce. Damy z siebie wszystko, by zobaczyli tę kultową dyscyplinę w niespotykanej dotąd odsłonie  – podkreślił.

Transmisji skoków narciarskich nie zobaczymy w nadchodzącym sezonie w Telewizji Polskiej. Publiczny nadawca nie kryje swojego oburzenia z faktu pozbawienia go możliwości transmisji i nazywa to „polityczną rozgrywką”.

„Dystrybutorem praw do oferty FIS na całą Europę jest spółka Infront. Telewizja Polska starała się pozyskać prawa na polski rynek bezpośrednio od Infrontu, ale nie otrzymała możliwości wystąpienia w rynkowym i uczciwym przetargu. Grupa Discovery bowiem pozyskała prawa na całą Europę (ponad 40 rynków krajowych) nie dopuszczając TVP do negocjacji, jednocześnie zapewniając, że udzieli publicznemu nadawcy sublicencji. Discovery posiada prawa do skoków od 2015 roku i dotychczas udzielała zgodnie z honorowym zapewnieniem sublicencji Telewizji Polskiej. Teraz, w akcie politycznej rozgrywki, łamie dane słowo i próbuje zdestruować społeczny fenomen, jakim jest wspólnotowe przeżywanie emocji związanych ze skokami narciarskimi u nadawcy publicznego” – czytamy w komunikacie Telewizji Polskiej.

opr. jka, źródła TVN Grupa Discovery, Telewizja Polska