W Olsztynie pożegnaliśmy Tobiasza Niemiro

W piątek, 2 sierpnia, w Olsztynie odbył się pogrzeb Tobiasza Tomasza Niemiro (1975-2019). W bazylice katedralnej pw. św. Jakuba odprawiono Mszę pogrzebową, następnie urnę z prochami Zmarłego złożono na cmentarzu komunalnym.

Na wieść o dramacie życia śp. Tobiasza poczuliśmy w sercach bezradność, wielką stratę, ból, niedowierzanie, zaskoczenie, a nade wszystko głębokie poruszenie – mówił do zgromadzonych w bazylice ks. prałat Andrzej Lesiński, który przewodniczył koncelebrowanej liturgii mszalnej. – We wspólnej modlitwie pragniemy wspomnieć całe dobro, które od śp. Tobiasza otrzymaliśmy, jego otwarte serce na potrzeby bliźnich, z którymi zwracali się do niego, a zwłaszcza jego bezwarunkową miłość do jedynego syna Kuby. Śp. Tobiasz odszedł z tego świata w wieku 44 lat, po ludzku sądząc przedwcześnie, okrywając bliskich bólem i żałobą”.

Ksiądz dr Andrzej Lesiński w homilii zwrócił uwagę na nadzieję, którą wierzący pokładają w Bogu: „Jesteśmy chrześcijanami i nasza nadzieja ma pewne i niezawodne źródło. Nasz Wybawca, Jezus Chrystus żyje! Jest mocny i kocha nas. Pragnie, by wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy. To pragnienie wypływa z Jego miłości do człowieka. Jest więc nadzieja, że Jezus wyprowadzi naszego brata Tobiasza z grobu do życia wiecznego. Módlmy się o to w czasie tej pogrzebowej liturgii i pamiętajmy, że Bóg jest przy nas w chwilach nawet największego opuszczenia” – zakończył ks. Andrzej Lesiński.

W pogrzebie uczestniczyli najbliżsi Zmarłego, Jego rodzina i przyjaciele. Obecne były także delegacje: Warmińsko-Mazurskiego Stowarzyszenia na Rzecz Bezpieczeństwa, którego Tobiasz Niemiro był prezesem, oraz Warmińsko-Mazurskiego Oddziału Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, w którym wchodził w skład Zarządu.

Ireneusz St. Bruski

fot. Olsztyn24.com