Home / Z życia mediów  / Poznaliśmy nominowanych do Nagród Mediów Publicznych

Poznaliśmy nominowanych do Nagród Mediów Publicznych

Ogłoszono nominacje do Nagród Mediów Publicznych, które przyznawane będą w kategoriach: Słowo, Muzyka, Obraz. Wśród nominowanych znalazł się Zbigniew Rytel, prezes oddziału warszawskiego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich.

Polskie Radio, Telewizja Polska i Polska Agencja Prasowa nawiązały współpracę i po jedenastu latach przerwy postanowiły wznowić przyznawanie nagród osobom ważnym dla rozwoju kultury narodowej. We wtorek poznaliśmy nominowanych. W kategorii „Słowo” są to:  Włodzimierz Bolecki, historyk literatury, Andrzej Horubała, pisarz, krytyk literacki,  Antoni Libera, pisarz, tłumacz, reżyser teatralny, Andrzej Nowak, historyk oraz Jarosław Marek Rymkiewicz, poeta i pisarz.

W kategorii „Muzyka” nominowani zostali: Jan Ptaszyn Wróblewski, kompozytor, muzyk jazzowy, Janusz Prusinowski, skrzypek, Agata Zubel, śpiewaczka i kompozytorka, Marek Moś, skrzypek i dyrygent oraz Józef Skrzek, multiinstrumentalista i założyciel zespołu SBB.

Lista nominowanych w kategorii „Obraz”: Wojciech Korkuć, grafik, twórca plakatów, Wawrzyniec Kostrzewski, reżyser i scenarzysta teatralny, Bolesław Pawica, reżyser, Zbigniew Rytel, dziennikarz i reżyser oraz Krzysztof Talczewski, reżyser.

jka, źródło: Polskieradio24.pl