Przekazano pieniądze na odbudowę Domu Dziecka w Chorwacji

Witold Gadowski, publicysta, wiceprezes SDP, przekazał na ręce ambasadora Chorwacji Tomislava Vidoševića, ponad milion złotych z zainicjowanej przez siebie zbiórki na odbudowę Domu Dziecka w Sisku.

Uroczyste wręczenie darowizny odbyło się we wtorek, 13 kwietnia w siedzibie Ambasady Republiki Chorwacji w Warszawie. Gadowskiemu towarzyszyli Tomasz Chołast, prezes platformy Zrzutka.pl, za pośrednictwem której zbierano darowizny, aktorka Agnieszka Perepeczko i chorwacki dziennikarz Goran Andrijanić. Za pośrednictwem komunikatora wideo w wydarzeniu uczestniczyli również sekretarz stanu Ministerstwa Pracy, Systemu Emerytalnego, Rodziny i Polityki Społecznej Republiki Chorwacji Marija Pletikosa, dyrektor Domu Dziecka Vrbina Đurđica Pavešić-Herkov, starszy ekspert ds. Odbudowy w żupanii požeško-slavonskiej  Manuela Marter i Nancy Butijer z Ministerstwa Spraw Zagranicznych Republiki Chorwacji.

Ambasador podziękował Witoldowi Gadowskiemu za zorganizowanie akcji oraz wszystkim wspierającym za okazaną pomoc.

Dom Dziecka Vrbina w Sisku został uszkodzony w wyniku trzęsienia ziemi, które nawiedziło ten rejon pod koniec grudnia ubiegłego roku. Gadowski zbiórkę na odbudowę placówki ogłosił na swoich profilach w mediach społecznościowych (pisaliśmy o tym TUTAJ).  Apel publicysty spotkał się z bardzo dużym odzewem, prawie 10 tysięcy osób wpłaciło w sumie ponad milion złotych  (1,7 milion kun).

opr. jka, źródło: Ambasada Chorwacji