RASP porozumiał się ze związkowcami w sprawie zwolnień grupowych

Porozumienie w sprawie zwolnień grupowych zawarł ze związkami zawodowymi zarząd Ringier Axel Springer Polska (wydawca m.in. Onetu, „Faktu”  „Newsweeka”). Według nieoficjalnych informacji, które podał m.in. portal Wirtualnemedia.pl pracę straci ok. 90 osób.

Pod koniec kwietnia RASP zapowiedział, że zamierza się rozstać z ok. 6 proc. pracowników. Jak tłumaczyła wówczas firma, „planowane zwolnienia są wynikiem dostosowania działalności do przedstawionej w zeszłym roku struktury oraz strategii. Nowe wyzwania związane z pandemią koronawirusa przyspieszyły konieczność podjęcia tych decyzji w celu utrzymania stabilnej kondycji finansowej firmy”.

W poniedziałek zawarto porozumienie ze związkami zawodowymi w sprawie zwolnień. Mają one zostać przeprowadzone do końca czerwca. Osoby, które pożegnają się z firmą otrzymają odprawy uzależnione od stażu pracy, wynoszące od trzech do pięciu miesięcznych wynagrodzeń. Poza tym, pracownicy, którzy podpiszą porozumienie o rozwiązaniu umowy, będą mieli m.in.: sfinansowany abonament opieki medycznej do końca 2020 roku, pomoc prawną, dofinansowanie wybranego kursu kwalifikacyjnego (np. językowego, branżowego, itp.), umorzenie pożyczki zwrotnej na cele mieszkaniowe zaciągniętej z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych, wsparcie psychologicznego oraz doradcze związane z poszukiwaniem nowej pracy.

Firma stworzy też fundusz wynoszący 200 tys. zł na pomoc dla osób zwalnianych, które znajdują się w trudnej sytuacji życiowej.

RASP nie podaje ile konkretnie osób straci pracę. Według nieoficjalnych informacji zwolnionych może zostać ok. 90 osób z różnych pionów firmy: redakcji internetowych i prasowo-internetowych, działu sprzedaży reklam i administracji.

jka, źródło: Wirtualnemedia.pl