Rekordowo niska słuchalność radiowej Jedynki i Trójki

Programy 1 oraz 3 Polskiego Radia w okresie od kwietnia do czerwca 2020 roku zanotowały najgorsze wyniki w historii badania Radio Track Kantar Polska.

Liderem wśród stacji radiowych pozostaje RMF FM, którego udział w okresie kwiecień – czerwiec 2020 roku wyniósł 30,1 proc. Względem tego samego okresu rok wcześniej stacja ta poprawiła swój udział o 3,1 pkt. proc. Na drugiej pozycji znalazło się Radio ZET z udziałem na poziomie 12,9 proc. (wzrost o 0,8 pkt. proc.). Trzecia lokata przypadła sieci Eska z wynikiem 7 proc. (spadek o 0,9 pkt. proc.).

Na czwarte miejsce z szóstego awansowało Audytorium 17 (grupa 17 regionalnych rozgłośni Polskiego Radia), ze słuchalnością na poziomie 5 proc. (o 0,4 pkt. proc.). Radiowa Jedynka spadła z czwartej na piątą pozycję z udziałem wynoszącym 4,9 proc. (spadek o 1,2 pkt. proc.) Jest to najgorszy wynik tej stacji w historii badania słuchalności.

Z piątego na szóste miejsce spadła Trójka, której słuchalność zmniejszył się o 1 pkt. proc. do 4,3 proc.

jka, źródło: Wirtualnemedia.pl