Home / Z życia mediów  / Rozstrzygnięto 26. Top Wszech Czasów radiowej Trójki

Rozstrzygnięto 26. Top Wszech Czasów radiowej Trójki

Utwór „Bohemia Rhapsody” grupy Queen okazał się – drugi rok z kolei, a w ogóle po raz piąty – najlepszą piosenką w ocenie słuchaczy Trójki. Kolejne miejsca na podium 26. Topu Wszech Czasów zajęły utwory „Child In Time” Deep Purple i „Riders on the Storm” The Doors. Wyniki podsumowania zostały ogłoszone tradycyjnie 1 stycznia na antenie Programu 3 Polskiego Radia.

W tym roku słuchacze Trójki mogli wybierać swoje ulubione piosenki – spośród aż 100 tytułów – od 4 listopada do 27 grudnia. Głosować można było za pomocą specjalnego formularza na stronie lp3.polskieradio.pl/topglosowanie/. Wyniki plebiscytu zaprezentowali tradycyjnie 1 stycznia dziennikarze Programu 3 Polskiego Radia: Piotr Baron, Piotr Metz, Marek Niedźwiecki i Piotr Stelmach.

Pierwsza dziesiątka 26. Topu Wszech Czasów przedstawia się następująco:

1. „Bohemian Rhapsody” – Queen
  2. „Child In Time” – Deep Purple
  3. „Riders on the Storm” – The Doors
  4. „Epitaph” – King Crimson
  5. „Stairway To Heaven” – Led Zeppelin
  6. „Wish You Were Here” – Pink Floyd
  7. „Imagine” – John Lennon
  8. „Nothing Else Matters” – Metallica
  9. „Hotel California” – The Eagles
  10. „Kayleigh” – Marillion

W porównaniu z ubiegłorocznym z zestawieniem nie tylko z podium, ale nawet z pierwszej „dziesiątki” wypadł aż dwunastokrotny zwycięzca notowania – „Brothers In Amrms” Dire Straits (miejsce 14). Pierwsza polska piosenka – na miejscu 13. – to „Dziwny jest ten świat” Czesława Niemena.

opr. jka, źródło: Polskie Radio