Rusza Wielka Wyprawa Radia Wnet

Radio Wnet z mobilnym studiem odwiedzi swoich słuchaczy w ośmiu miastach Polski. Przybliży historię i kulturę odwiedzanych miejsc. „Wielka Wyprawa Radia Wnet” startuje 5 września w Białymstoku, a zakończy się 22 września finałowym koncertem w warszawskim Teatrze Palladium.

Zespół Radia Wnet będzie nadawał z trasy całodzienne audycje. Na trasie znalazły się następujące miasta: Białystok 5 -7.09, Lublin 7 – 9.09, Kraków 9 – 11.09, Wrocław 12 – 14.09, Szczecin 14-16.09, Bydgoszcz 16 – 18.09, Łódź 20 – 21.09 oraz Warszawa 21 – 22.09.

Dziennikarze radia pojawią się nie tylko w wymienionych aglomeracjach, ale również w mniejszych, sąsiadujących z nimi miejscowościach. Przybliżą historię oraz kulturę odwiedzanych miejsc, porozmawiają z ciekawymi osobistościami reprezentującymi dany region.

– Chcemy żeby Białystok poznał Wrocław, żeby Wrocław poznał Bydgoszcz, żeby Szczecin poznał Kraków, aby ta wspólnota Radia Wnet tworzyła się i była aktywna – mówi Krzysztof Skowroński, redaktor naczelny Radia Wnet w spocie promującym wydarzenie.

Zwieńczeniem całej trasy będzie koncert finałowy w warszawskim Teatrze Palladium, który zaplanowano 22 września o godz. 20. Poprowadzą go Milo Kurtis oraz Marcin i Lidia Pospieszalscy. Transmisję z wydarzenia będzie można śledzić m.in. na kanałach społecznościowych Radia Wnet.

Pierwszym miastem, który odwiedzi radiowa ekipa będzie Białystok.

„W programach nadawanych z tego miasta nie zabraknie tematów związanych z wielokulturowością regionu. Gośćmi programu będą przedstawiciele Związku Tatarów Rzeczypospolitej Polskiej w Białymstoku. Odwiedzimy Muzeum tatarskie w Sokółce. Na naszej mapie pojawi się również Tykocin oraz Muzeum Podlaskie. Joanna Rawik zabierze naszych Słuchaczy w świat teatru, a szczególnie w podróż po Teatrze Lalek w Białymstoku i porozmawia z przedstawicielami tego obiektu. Nie zabraknie również tematów żydowskich związanych z żydowskim nowym rokiem, o którym opowie Nina Nowakowska. Całość programu dopełni i ubogaci wieczorny, wyjątkowy koncert aktorki, piosenkarki Pauliny Wróblewskiej, który odbędzie się w Hotelu Esperanto w Białymstoku” – opisuje wydarzenie Radio Wnet.

opr. jka, źródło: Radio Wnet