Home / Z życia mediów  / TVP Wilno rozpoczęło nadawanie

TVP Wilno rozpoczęło nadawanie

17 września 2019 roku w Domu Kultury Polskiej w Wilnie odbyła się gala inaugurująca nadawanie TVP Wilno. Wzięli w niej udział m.in. premier Mateusz Morawiecki i minister komunikacji Litwy Jarosław Narkiewicz.

– Otwieramy dzisiaj ten wielki wspaniały projekt TVP Wilno. Jest on potrzebny i Polsce, i Litwie do umacniania naszej przyjaźni, sojuszu, do wymiany kulturowej, do wymiany informacyjnej i przede wszystkim do budowania wspólnoty kulturowej i politycznej pomiędzy naszymi narodami – mówił prezes zarządu Telewizji Polskiej Jacek Kurski.

TVP Wilno będzie emitowane na Wileńszczyźnie, w rejonach święciańskim, solecznickim i wileńskim. Ma być kanałem dla mieszkających tam Polaków, a także dla wszystkich mieszkańców tego regionu, którzy interesują się polską kulturą, historią i aktualnymi wydarzeniami. Głównym celem projektu jest przedstawienie życia Polaków na Litwie, promowanie pozytywnego wizerunku Polski i upowszechnianie języka polskiego.

– Jestem przekonany, że kanał TVP Wilno przyczyni się do tego, że relacje polsko – litewskie będą jeszcze lepsze, kultura polska na Litwie będzie kwitła, a wspólna walka o interesy Polski i Litwy będzie wzmocniona dobrym polsko-litewskim przekazem – powiedział premier Mateusz Morawiecki.

Kierownikiem Redakcji Zamiejscowej w Wilnie została Edyta Maksymowicz, wieloletnia korespondentka TVP mieszkająca w Wilnie. Pracę redakcji koordynował będzie Mirosłav Ciunovic , zastępca dyrektora TVP Polonia ds. TVP Wilno.

opr. jka, źródło: TVP