Home / Z życia mediów  / Ryszard Pieńkowski nie będzie już prezesem Infor PL

Ryszard Pieńkowski nie będzie już prezesem Infor PL

Właściciel Grupy Infor PL Ryszard Pieńkowski z funkcji prezesa spółki przechodzi do rady nadzorczej. Jego miejsce na zwolnionym stanowisku zajmie Ewa Świstuniuk, jednocześnie prezes Infor Biznes (wydawca „Dziennika Gazety Prawnej”).

Jak tłumaczy Ryszard Pieńkowski przejście do rady nadzorczej planował już od dwóch lat, kiedy odkupił udziały w spółce Infor Biznes od Ringier Axel Springer i stał się jej jedynym właścicielem. –  Intensywnie pracowałem z zespołem, by wprowadzić synergię między spółkami Grupy Infor PL. W rezultacie doprowadziłem do stabilnej sytuacji i teraz – w dobrej kondycji firmy – mogę przekazać stery, czyli zarządzanie operacyjne, moim menedżerom – tłumaczy Ryszard Pieńkowski. – Jestem spokojny o przyszłość firmy, bo oddaję ją w dobre ręce.

Pieńkowski ma nadal uczestniczyć w tworzeniu strategii firmy, uruchamianiu nowych produktów i inwestycjach.

Funkcję prezesa Infor PL przejmie Ewa Świstuniuk, która jest dyrektorem generalnym spółki i jednocześnie prezesem Infor Biznes.

Ryszard Pieńkowski jest założycielem Grupy Infor,  należą do niej Infor Biznes – wydawca „Dziennika Gazety Prawnej”, i spółka technologiczna Infor IT specjalizująca się w rozwiązaniach mobilnych.

jka, źródło: Wirtualnemedia.pl, fot. YouTube