Sakiewicz zawiadamia prokuraturę w sprawie Sienkiewicza. Chodzi o niewpuszczenie TV Republika na konferencję w MKiDN

Redaktor naczelny Telewizji Republika, Tomasz Sakiewicz, złożył do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa przez szefa resortu kultury i dziedzictwa narodowego Bartłomieja Sienkiewicza. Ma to związek z niewpuszczeniem ekipy tej telewizji na konferencję prasową ministra.

Zawiadomienie dotyczy możliwości popełnienie przestępstwa tłumienia lub utrudniania krytyki prasowej  przez ministra kultury i dziedzictwa narodowego, Bartłomieja Sienkiewicza. Mogło do tego dojść w miniony poniedziałek, gdy ekipa TV Republika nie została wpuszczona na konferencję prasową zorganizowaną przez Sienkiewicza, dotyczącą oddalenia wniosku o wpis o likwidacji TVP S.A. w Krajowym Rejestrze Sądowym.

Tłumienie lub utrudnianie krytyki prasowej to przestępstwo z art. 44 ustawy Prawo prasowe, zagrożone karą grzywny lub ograniczenia wolności.

– To bardzo poważne przestępstwo i mam nadzieję, że minister Sienkiewicz poniesie właściwą karę – powiedział Tomasz Sakiewicz.

W związku z niewpuszczeniem ekipy Telewizji Republika na konferencję prasową ministra kultury, protest natychmiast wystosowało Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP TUTAJ.

opr. jka, źródło: niezalezna.pl