Home / Z życia SDP  / SDP CAFE – PODAJ DALEJ… Barbara Sułek-Kowalska rozmawia z Moniką Odrobińską – zapowiedź

Monika Odrobińska, dziennikarka, reportażystka, autorka książek będzie 12 października gościem cyklu „SDP Cafe – podaj dalej…”. Spotkanie rozpocznie się o godz. 19 na kanale SDP na YouTube oraz na portalu sdp.pl. Rozmowę poprowadzi Barbara Sułek-Kowalska.

Monika Odrobińska, absolwentka polonistyki i dziennikarstwa na Uniwersytecie Warszawskim, to autorka wielu reportaży i wywiadów. Od lat związana z tygodnikiem „Idziemy”. W ubiegłym roku, w 80. rocznicę masowych deportacji Polaków w głąb ZSRR, ukazała się jej książka „Dzieci wygnane. Tułacze losy małych Polaków w czasie II wojny światowej”. Jest to reporterski zapis wspomnień osób, które jako dzieci podczas ostatniej wojny przeszły piekło sowieckiego zesłania. Jak mówiła autorka o swojej książce, jej bohaterowie „stracili zdawałoby się wszystko: rodziców, dom, dzieciństwo, szansę na lepsze życie. Ale na jego gruzach potrafili zbudować nowe, dać życie kolejnym pokoleniom”.

„SDP Cafe – podaj dalej…” to cykl rozmów przygotowanych przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich, których bohaterami są dziennikarze-twórcy kultury. Formuła zakłada, że w następnych odcinkach gość może wystąpić w roli gospodarza i zaprosić na rozmowę kolejną osobę. Więcej informacji o projekcie TUTAJ.

Partnerzy:

Fundacja Kulturalna Polska, Fundacja Solidarności Dziennikarskiej

Patroni medialni:

TV Republika, „Sieci”, wPolityce.pl, „Do Rzeczy”, Radio Wnet, „Kurier Wnet” waw4free.pl, „Informator Stolicy”, kulturalni.pl, „Bez Wierszówki”, „Forum Dziennikarzy”

Projekt „Dziennikarze-twórcy kultury” finansowany jest ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu z Funduszy Promocji Kultury