Home / Z życia SDP  / SDP CAFE – PODAJ DALEJ… Spotkania z dziennikarzami-twórcami kultury

SDP CAFE – PODAJ DALEJ… Spotkania z dziennikarzami-twórcami kultury

Od 6 września Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich zaprasza na „SDP Cafe – podaj dalej…”, czyli rozmowy z dziennikarzami-twórcami kultury w ciekawej formule. Zaplanowano 36 spotkań, które będzie można śledzić od poniedziałku do czwartku o godz. 19 na portalu sdp.pl i na kanale SDP na YouTube.

Dziennikarze nie tylko zdobywają informacje, komentują wydarzenia, tłumaczą zjawiska i trendy, aby ułatwić nam zrozumienie świata. Często są też animatorami kultury, a nierzadko także twórcami, artystami. I właśnie takie osoby poznamy w SDP Cafe, czyli podczas wieczornej rozmowy przy kawie, w atmosferze skłaniającej do szczerości i zwierzeń. Wśród gości będą zarówno ci, dla których dziennikarstwo jest podstawową profesją, a działalność kulturalna dodatkowym zajęciem, odskocznią od codzienności, pasją, jak też artyści, którzy poznali media „od kuchni”, ponieważ sami prowadzili programy, pisali artykuły, realizowali audycje.

Formuła tych spotkań „podaj dalej…”, zakłada, że gość w następnych odcinkach może wystąpić w nowej roli, stać się gospodarzem i zaprosić na rozmowę do SDP Cafe kolejną osobę. Cykl rozpocznie 6 września prezes SDP i redaktor naczelny Radia WNET Krzysztof Skowroński, a jego rozmówczynią będzie popularna dziennikarka telewizyjna, a także animatorka wydarzeń kulturalnych Anna Popek. Kto będzie jej gościem kolejnego dnia, jakie osoby jeszcze zobaczymy w SDP Cafe dowiemy się śledząc profile SDP na Facebooku i Twitterze (@SDPportal) oraz zaglądając na portal sdp.pl.

Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich zaplanowało 36 rozmów, które będzie można oglądać  od poniedziałku do czwartku o godz. 19 na kanale SDP na YouTube oraz na portalu sdp.pl. Widzowie będą mogli włączyć się do rozmowy zadając w pytania w komentarzach lub mailowo na adres cafe@sdp.pl.

Zgłoszenia do udziału w spotkaniach (jako prowadzący lub gość) przyjmuje koordynator projektu Agnieszka Wójcik pod adresem: cafe@sdp.pl.

Partnerzy:

Fundacja Kulturalna Polska, Fundacja Solidarności Dziennikarskiej

Patroni medialni:

TV Republika, „Sieci”, wPolityce.pl, „Do Rzeczy”, Radio Wnet, „Kurier Wnet” waw4free.pl, „Informator Stolicy”, kulturalni.pl, „Bez Wierszówki”, „Forum Dziennikarzy”

Projekt „Dziennikarze-twórcy kultury” finansowany jest ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu z Funduszy Promocji Kultury