Home / Z życia SDP  / SDP CAFE – PODAJ DALEJ… Elżbieta Ruman rozmawia z Janem Pospieszalskim – zapowiedź

Jan Pospieszalski, muzyk, kompozytor, dziennikarz, autor programów telewizyjnych będzie gościem ostatniego już odcinka „SDP Cafe – podaj dalej…”. Premiera rozmowy, którą poprowadzi Elżbieta Ruman, 30 listopada o godz. 19 na kanale SDP na YouTube oraz na portalu sdp.pl.

Pierwszy zespół muzyczny Jan Pospieszalski założył z młodszymi braćmi jeszcze w liceum plastycznym. Po maturze i ukończeniu szkoły muzycznej grał na kontrabasie w zespołach jazzowych. W barwnej karcie swojego muzycznego życiorysu ma występy z zespołem Czerwone Gitary i współpracę z duetem Marek i Wacek. Przez wiele lat był basistą i menedżerem grupy Voo Voo. Wydał z rodziną autorskie opracowanie kolęd – Kolędy Pospieszalskich, skomponował i nagrał z innymi artystami płytę Osiem Błogosławieństw.

Jan Pospieszalski ma również bogate dokonania dziennikarskie. Przez trzy lata, od 1994 roku, w Telewizji Polskiej prowadził program „Swojskie klimaty”, później w Telewizji Puls realizował audycję „Studio Otwarte”. W 2004 roku w TVP pojawił się jego flagowy program „Warto rozmawiać”.  Audycja, z dłuższymi i krótszymi przerwami, na różnych antenach telewizji publicznej, pojawiała się aż do kwietnia 2021 roku, kiedy to została niespodziewanie zdjęta z ramówki.

W sierpniu Pospieszalski wystartował z nowym projektem – kanałem na YouTube „Janek Pospieszalski #Warto”. Jako dziennikarz nie tylko pracuje przed kamerą, ale też pisze, swoje teksty publikował m.in. w „Rzeczpospolitej”, „Do Rzeczy”, „Przewodniku Katolickim”, „Gazecie Polskiej Codziennie”, „Naszym Dzienniku”, tygodniku „Sieci”.

„SDP Cafe – podaj dalej…” to cykl rozmów przygotowanych przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich, których bohaterami byli dziennikarze-twórcy kultury. Formuła zakładała, że gość w następnych odcinkach mógł wystąpić w roli gospodarza i zaprosić na rozmowę kolejną osobę.

Więcej informacji o projekcie TUTAJ.

Wszystkie odcinki można obejrzeć TUTAJ.

Partnerzy:

Fundacja Kulturalna Polska, Fundacja Solidarności Dziennikarskiej

Patroni medialni:

TV Republika, „Sieci”, wPolityce.pl, „Do Rzeczy”, Radio Wnet, „Kurier Wnet” waw4free.pl, „Informator Stolicy”, kulturalni.pl, „Bez Wierszówki”, „Forum Dziennikarzy”

Projekt „Dziennikarze-twórcy kultury” finansowany jest ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu z Funduszy Promocji Kultury