Home / Z życia SDP  / SDP CAFE – PODAJ DALEJ… Jolanta Danak-Gajda rozmawia z Edwardem Bolcem – zapowiedź

Pisarz, poeta Edward Bolec będzie 16 września gościem cyklu „SDP Cafe – podaj dalej…”. Spotkanie poprowadzi Jolanta Danak-Gajda. Spotkanie rozpocznie się o godz. 19 na kanale SDP na YouTube oraz na portalu sdp.pl.

Edward Bolec (rocznik 1947) z wykształcenia jest inżynierem i dziennikarzem. W latach 70. był redaktorem magazynu młodzieżowego „Prometej”, ale w swoim życiu imał się różnych zajęć, był gastarbeiter w Wiedniu, po stanie wojennym zaopatrzeniowcem w fabryce butów, roznosicielem mleka, sprzedawcą używanych książek na targowisku. Jako wolny strzelec publikował opowiadania, reportaże i felietony w prasie lokalnej i krajowej. Debiutował w 1983 roku zbiorem opowiadań  o mieszkańcach Rzeszowa „Bieg po schodach”, dwa lata później wydał kolejne opowiadania „Odyseusz w poczekalni”. W 1986 roku wyjechał do USA, gdzie przebywał wiele lat. Efektem jego pobytu w Stanach stała się książka „Facet z nocy”, wydana w 2012 roku., za którą otrzymał Honorową Nagrodę Literacką „Złote Pióro”, przyznawaną przez rzeszowski oddział Związku Literatów Polskich. Pisze również wiersze i piosenki. Jest m.in. autorem utworu „Witaj przechodniu”, opowiadającego o życiu w okresie pandemii koronawirusa.

„SDP Cafe – podaj dalej…” to cykl rozmów przygotowanych przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich, których bohaterami są dziennikarze-twórcy kultury. Formuła zakłada, że w następnych odcinkach gość może wystąpić w roli gospodarza i zaprosić na rozmowę kolejną osobę. Więcej informacji o projekcie TUTAJ.

Partnerzy:

Fundacja Kulturalna Polska, Fundacja Solidarności Dziennikarskiej

Patroni medialni:

TV Republika, „Sieci”, wPolityce.pl, „Do Rzeczy”, Radio Wnet, „Kurier Wnet” waw4free.pl, „Informator Stolicy”, kulturalni.pl, „Bez Wierszówki”, „Forum Dziennikarzy”

Projekt „Dziennikarze-twórcy kultury” finansowany jest ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu z Funduszy Promocji Kultury