Home / Z życia SDP  / SDP CAFE – PODAJ DALEJ… Magdalena Uchaniuk rozmawia z Dominiką Ćosić – zapowiedź

Dominika Ćosić, korespondentka w Brukseli, ekspertka od Bałkanów, autorka książek, będzie gościem Magdaleny Uchaniuk w „SDP Cafe – podaj dalej…” 10 listopada o godz. 19. Zapraszamy do oglądania na kanale SDP na YouTube oraz na portalu sdp.pl.

Pracująca w Brukseli Dominika Ćosić, pierwsze kroki w dziennikarskim fachu stawiała w 1993 roku w „Czasie Krakowskim”, później współpracowała z „Dziennikiem Polskim”. Najpierw zawodowo zajmowała się Bałkanami, relacje z krajów byłej Jugosławii pisała m.in. dla tygodnika „Wprost”. W 2005 roku została korespondentką w Brukseli, współpracowała z wieloma mediami, m.in. z „Wprost”, „Dziennikiem Gazetą Prawną”, „Do Rzeczy”, Wirtualną Polską. Od maja 2016 roku jest korespondentką Telewizji Polskiej, przygotowuje materiały z Belgii i Francji.

Dominika Ćosić napisała przewodnik „Bałkany”, powieść „Uśmiech Dalidy”, oraz książki o polskiej drodze do Unii Europejskiej „Od Horyzontu do przewodnictwa” i o kulisach bałkańskiej polityki „Balkan Express”.

„SDP Cafe – podaj dalej…” to cykl rozmów przygotowanych przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich, których bohaterami są dziennikarze-twórcy kultury. Formuła zakłada, że w następnych odcinkach gość może wystąpić w roli gospodarza i zaprosić na rozmowę kolejną osobę. Więcej informacji o projekcie TUTAJ.

Partnerzy:

Fundacja Kulturalna Polska, Fundacja Solidarności Dziennikarskiej

Patroni medialni:

TV Republika, „Sieci”, wPolityce.pl, „Do Rzeczy”, Radio Wnet, „Kurier Wnet” waw4free.pl, „Informator Stolicy”, kulturalni.pl, „Bez Wierszówki”, „Forum Dziennikarzy”

Projekt „Dziennikarze-twórcy kultury” finansowany jest ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu z Funduszy Promocji Kultury