Home / Z życia SDP  / SDP CAFE – PODAJ DALEJ… Mateusz Kossakowski rozmawia z Joanną Wańkowską-Sobiesiak –zapowiedź

Joanna Wańkowska-Sobiesiak, reportażystka, autorka książki „Mazurów klucz tajemnic” będzie gościem cyklu „SDP Cafe – podaj dalej…” w poniedziałek, 18 października. Spotkanie poprowadzi Mateusz Kossakowski. Premiera o godz. 19 na kanale SDP na YouTube oraz na portalu sdp.pl.

Joanna Wańkowska-Sobiesiak z wykształcenia i zawodu jest konserwatorką zabytków, ale z zamiłowania reportażystką. Niedawno ukazał się jej czternasta już książka pt. „Mazurów klucz tajemnic”. Opowiada w niej m.in. o „Listach niebieskich” popularnych przed laty na Mazurach drukach sprzedawanych na jarmarkach i odpustach.  Astrologia mieszała się z w nich z chrześcijaństwem, wierzenia z nauką. Te lekceważone przez historyków pisma odegrały niemałą rolę w podtrzymywaniu znajomości języka polskiego i gwary mazurskiej wśród Mazurów. Autorka przeanalizowała jak na przestrzeni lat zmieniała się treść „listów” i na ile sprawdziły się zawarte w nich przepowiednie. O tym jakie „tajemnice Mazurów” odkryła opowie podczas spotkania w SDP Cafe.

Joanna Wańkowska-Sobiesiak przez wiele lat była prezesem Oddziału Warmińsko-Mazurskiego, teraz ma status Członka Zasłużonego Oddziału SDP.

„SDP Cafe – podaj dalej…” to cykl rozmów przygotowanych przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich, których bohaterami są dziennikarze-twórcy kultury. Formuła zakłada, że w następnych odcinkach gość może wystąpić w roli gospodarza i zaprosić na rozmowę kolejną osobę. Więcej informacji o projekcie TUTAJ.

Partnerzy:

Fundacja Kulturalna Polska, Fundacja Solidarności Dziennikarskiej

Patroni medialni:

TV Republika, „Sieci”, wPolityce.pl, „Do Rzeczy”, Radio Wnet, „Kurier Wnet” waw4free.pl, „Informator Stolicy”, kulturalni.pl, „Bez Wierszówki”, „Forum Dziennikarzy”

Projekt „Dziennikarze-twórcy kultury” finansowany jest ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu z Funduszy Promocji Kultury