Home / Z życia mediów  / Serwis Polskiego Radia poświęcony Tadeuszowi Różewiczowi

Serwis Polskiego Radia poświęcony Tadeuszowi Różewiczowi

Z okazji setnej rocznicy urodzin Tadeusza Różewicza, wybitnego poety, dramaturga, prozaika, żołnierza Armii Krajowej, Polskie Radio przygotowało multimedialny serwis internetowy. Pod adresem rozewicz.polskieradio.pl znaleźć można archiwalne nagrania rozmów z artystą oraz  wspomnienia bliskich i przyjaciół.

Serwis to dźwiękowa opowieść o najważniejszych wydarzeniach z życia oraz bogatej twórczości Tadeusza Różewicza (1921-2014), składa się z siedmiu rozdziałów: „Różewicz prywatny”, „Przed apokalipsą”, „Wojna”, „Narodziny poety”, „Kartoteka i inne dramaty”, „Odczytania”, „Poeta odchodzi”. Licznym radiowym nagraniom towarzyszą fotografie (pochodzące m.in. z archiwum prywatnego Państwa Różewiczów) oraz unikatowe teksty, opracowania i komentarze.

Na portalu znalazło się kilkadziesiąt fragmentów wywiadów (wspomnień, anegdot, refleksji), których Tadeusz Różewicz udzielił na przestrzeni wielu lat Polskiemu Radiu. Obok podzielonych chronologicznie i tematycznie nagrań głosu poety, na stronie są również dźwiękowe opowieści tych, którzy Tadeusza Różewicza znali (osób z jego najbliższej rodziny, przedwojennego nauczyciela czy przyjaciół ze studiów), oraz badaczy i interpretatorów jego wielorodzajowej twórczości.

opr. jka, źródło: Polskie Radio