Home / Klub Publicystyki Kulturalnej  / Spotkanie Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP

Spotkanie Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP

Pierwsze w 2020 roku spotkanie Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP będzie ze sztuką zaproszenie przyjął bowiem Janusz Lewandowski – znany artysta malarz, którego wystawę obrazów można aktualnie oglądać w Muzeum Archidiecezji Warszawskiej. Spotkanie odbędzie się środę, 8 stycznia 2020 r., o godz. 17.00, w Domu Dziennikarza, przy ulicy Foksal 3/5 w Warszawie.

Serdecznie zapraszam!

Szczęśliwego Nowego Roku!

dr Teresa Kaczorowska,

przewodnicząca Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP

Janusz Lewandowski jest mazowszaninem – urodził się w 1937 r. w Rokiciu pod Płockiem, studiował w Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie (dyplom w pracowni Artura Nacht-Samborskiego w 1964 r.) i mieszka oraz tworzy w stolicy do dziś.

Od czasu ukończenia studiów jest niezwykle aktywny, kreatywny i czynnie uczestniczy w życiu artystycznym. Brał udział w wielu plenerach i sympozjach (m.in. Ustka 1972, Krapkowice 1973 – projekt cementowni Górażdże w zespole z Marianem Boguszem i Juliuszem Woźniakiem, Złote Grono 1975, Osieki 1979, Festiwale Sztuk Pięknych w Warszawie 1966, 1970, 1972, 1975, 1978). Na swoim koncie ma liczne wystawy indywidualne (Polska, Niemcy, Holandia, Wielka Brytania) i wystawy zbiorowe, a jego  obrazy są w polskich kolekcjach prywatnych i zbiorach muzealnych, także za granicą (Holandia, Francja, USA, Niemcy, Dania).

Malarstwo Lewandowskiego jest zwykle kojarzone z polskim symbolizmem i ekspresjonizmem, jednak zarówno w swej formie, jak i w sferze znaczeń wykracza daleko poza konwencje sztuki polskiej przełomu XIX i XX wieku. Janusz Lewandowski tak maluje otaczający nas świat Mazowsza, że w każdym z nas potrafi znaleźć strunę wrażliwości, na której grają jego obrazy. Odkrywamy nagle, że nawet zwyczajny krajobraz, zwyczajne trawy, pole, czy majaczące na horyzoncie sylwetki są piękne – są to najczęściej młodzi chłopcy i dziewczęta, ale też pogrążeni w smutku starcy. Ekspresję obrazów pogłębia japonizująca kompozycja, z uciętymi w kadrze obiektami, asymetrią w kształtowaniu częstokroć pustej przestrzeni, zamkniętej niską linią horyzontu. Obrazy Lewandowskiego cechuje zgaszony, subtelny koloryt i wyrafinowana faktura. Artysta nie podąża za modą. Maluje to co w duszy mu gra. Jest również wytrwałym kolorystą operującym zdyscyplinowaną, stłumioną paletą barwną oraz wyrafinowaną fakturą.

Janusz Lewandowski został uhonorowany licznymi nagrodami i wyróżnieniami, między innymi na XXXIV Ogólnopolskim Salonie Zimowym Plastyki „Metafora we współczesnym malarstwie i rysunku” w Radomiu (1980), Nagrodą Prezydenta Warszawy na Wystawie Malarstwa i Grafiki Artystów Środowiska Warszawskiego w Zachęcie (1985), Nagrodą „Artyści w Międzynarodowym Roku Dziecka” w Zachęcie (1979), Nagrodą Polsko-Japońską im. Miyauchi (1995), Nagrodą im. Władysława Hasiora (2011), nominacją do nagrody Norwida (2012), Nagrodą im. Kazimierza Ostrowskiego (2017). W 2018 r. otrzymał Order „Zasłużony dla Państwa Polskiego i Polskiej kultury”.

Fot. Facebook