Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich wsparło misję pomocy humanitarnej dla ukraińskich dziennikarzy

Dziennikarska misja pomocy na granicy polsko-ukraińskiej

Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich włączyło się w misję pomocy dla dziennikarzy ukraińskich, którą przygotował Związek Dziennikarzy Dzienników Ateńskich (JUADN).

Greccy dziennikarze zorganizowali transport pół tony pomocy dla ukraińskich dziennikarzy, są w nim: sprzęt elektroniczny, śpiwory, plecaki, apteczki, żywność. Dary trafią do dziennikarzy za pośrednictwem Krajowego Związku Dziennikarzy Ukrainy (NUJU) oraz Niezależnego Związku Zawodowego Mediów Ukrainy (IMTUU).

Maria Antoniadou, prezes Związku Dziennikarzy Dzienników Ateńskich (JUADN). Fot. Jolanta Hajdasz

W środę delegacja JUADN, na czele z prezesem związku Marią Antoniadou przyleciała do Polski, w drodze na Ukrainę odwiedziła Dom Dziennikarza SDP w Kazimierzu Dolnym, gdzie przebywają uchodźcy wojenni. W czwartek greccy dziennikarze udali się do Lwowa, tam spotkają się z ukraińskim kolegami i przekażą dary.

– To wyraz naszej solidarności z dziennikarzami z Ukrainy, którzy znaleźli się w bardzo trudnej sytuacji – powiedziała Maria Antoniadou.

Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich pomogło zorganizować wyjazd.

Jest to pierwsza tego typu misja pomocy Ukrainie organizacji dziennikarskich zrzeszonych w Międzynarodowej i Europejskiej Federacja Dziennikarzy (IFJ/EFJ).

Delegacja greckich dziennikarzy w drodze na Ukrainę odwiedziła Dom Dziennikarza SDP w Kazimierzu Dolnym

Transport pomocy humanitarnej dla dziennikarzy ukraińskich w czwartek przed przejściem granicznym w Korczowej. Fot. Jolanta Hajdasz