Home / Z życia mediów  / Tadeusz Płużański nagrodzony Złotym BohaterOnem 2019

Tadeusz Płużański nagrodzony Złotym BohaterOnem 2019

Tadeusz Płużański, publicysta Telewizji Polskiej, Polskiego Radia 24 i portalu sdp.pl, otrzymał Złotego BohaterOna 2019 w kategorii „dziennikarz”.

Nagroda BohaterON 2019 im. Powstańców Warszawskich to wyróżnienie przyznawane dla osób i instytucji, których działania w szczególny sposób promowały wiedzę o historii Polski XX wieku (lata 1918-1989) oraz edukację historyczno-patriotyczną w 2018 roku.

Tadeusz Płużański został nagrodzony  za „całokształt pracy dziennikarskiej w 2018 roku promującej historię Polski XX wieku”. Płużański jest nie tylko dziennikarzem, historykiem, ale również prezesem Fundacji Łączka opiekującej się Kwaterą na Łączce na warszawskich Powązkach. Specjalizuje się w powojennej historii Polski i tę tematykę porusza w swoich artykułach oraz programach w Polskim Radiu i Telewizji Polskiej. Na portalu sdp.pl pisze m.in. o tym jak media przedstawiają wydarzenia historyczne.

Laureatów Nagród BohaterON 2019 wskazała  kapituła pod przewodnictwem wicepremiera i ministra kultury Piotra Glińskiego, a zostali nimi:  w kategorii „instytucja” – Instytut Pileckiego, w kategorii „organizacja non-profit”  – Fundacja Willa Jasny Dom, w kategorii „firma” – PGNiG, w kategorii „nauczyciel” – Przemysław Szot, polonista w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym nr 1 w Brzegu Dolnym. Szot otrzymał także złotego BohaterONa publiczności, w kategorii „osoba publiczna” – Dariusz Malejonek, laureatem nagrody publiczności w tej kategorii został Filip Chajzer, w kategorii „dziennikarz” – Tadeusz Płużański. Nagrodę publiczności otrzymał Tomasz Wolny.

jka, źródło: Polskie Radio 24