Home / Z życia mediów  / Tomasz Machała nie jest już redaktorem naczelnym Wirtualnej Polski

Tomasz Machała nie jest już redaktorem naczelnym Wirtualnej Polski

Odwołanie Tomasza Machały z funkcji redaktora naczelnego Wirtualnej Polski oraz wiceprezesa zarządu WP Media ds. Publishing Product, a w przyszłości rozdzielnie tych stanowisk – takie m.in. decyzję podjęło kierownictwo WP Holding i WP Media po zapoznaniu się z wynikami prac zespołu do zbadania działalności pionu wydawniczego w WP Media.

Zespół został powołany przez prezesa WP Holding i przewodniczącego rady nadzorczej WP Media Jacka Świderskiego po publikacjach portalu OKO.press opisujących związki WP ze środowiskiem skupionym wokół Ministerstwa Sprawiedliwości. Jego ustalenia opublikowano w czwartek, 6 lutego. Potwierdził on, że opisywane przez OKO.press spotkanie, na którym Tomasz Machała miał powiedzieć: „Nie będę demolował interesów z Ministerstwem Sprawiedliwości, dlatego, że wisi na tym twoja pensja, twoja pensja i jeszcze pensje 25 innych osób”, istotnie miało miejsce. Jak czytamy w komunikacie WP redaktor naczelny „oświadczył, że żałuje tego rodzaju wypowiedzi i przyznaje, że takie słowa nigdy nie powinny paść.”

Zespół ustalił jednak, że większość uczestników tego spotkania odebrało, iż miało ono na celu zachęcenie, a nie zniechęcenie do poszukiwania i publikowania krytycznych dla m.in. Ministra Sprawiedliwości materiałów. „Wyjaśnienia uczestników spotkania wskazują, że w jego trakcie Tomasz Machała stwierdził, że oczekuje na publikacje dziennikarzy WP dotyczące ważnych i istotnych spraw, takich jak tzw. „afera Piebiaka” i zapewnił, że takie publikacje będą ukazywały się w portalu Wirtualna Polska, niezależnie od tego kogo dotyczą”. Jednocześnie Tomasz Machała stwierdził, że nie jest zainteresowany publikacjami w portalu Wirtualna Polska i innych serwisach Spółki, w sytuacji, w której chodzi o sprawy błahe, bez istotnego znaczenia, w szczególności, gdy dotyczy to polityków”  – czytamy w komunikacie.

Zespół potwierdził, że istniały „przypadki ingerowania i wywierania presji przez przedstawicieli działu sprzedaży w treści redakcyjne. Ingerencje takie działy się za wiedzą i zgodą kierownictwa redakcji, ale bez jasnego wytłumaczenia powodów autorom publikacji.”. Przyznał też, że „w portalu Wirtualna Polska i innych serwisach Spółki opublikowane zostały materiały pod pseudonimami, w tym: Krzysztof Suwart i Krzysztof Major. Nazwiskiem Krzysztof Suwart i Krzysztof Major podpisywane były niektóre artykuły sponsorowane, przygotowywane przez dział sprzedaży.”

W komunikacie podkreślono jednak, iż niektóre zarzuty, który pojawiły się w publikacji OKO.press okazały się nieprawdziwe. „Chodzi m.in. o informacje, jakoby pracownicy i współpracownicy WP Media mieli obowiązek uzgadniania z osobami spoza Spółki (w tym rzekomo z żoną Ministra Sprawiedliwości i ludźmi z jego otoczenia) ostatecznych wersji publikowanych materiałów, jakoby Ministerstwo Sprawiedliwości było najbardziej promowanym podmiotem w Wirtualnej Polsce w 2019 roku, a skala wydatków Ministerstwa Sprawiedliwości w Wirtualnej Polsce miała wynosić (cennikowo) ponad 125 mln zł. W związku z tym Zarząd WP Media zdecydował o wystąpieniu do redakcji OKO.press (oraz redakcji Onet.pl i Gazety Wyborczej, które na tej podstawie powieliły nieprawdziwe informacje) z prośbą o sprostowanie i przeprosiny” – napisano w komunikacie.

Zarząd WP Holding i WP Media, poza odwołaniem Machały oraz rozdzieleniem funkcji redaktora naczelnego od funkcji wiceprezesa Zarządu WP Media ds. Publishing Product, postanowił przyjąć rezygnację Iwony Wencel z funkcji wiceprezesa zarządu WP Holding ds. HR. Rozpoczął również poszukiwanie nowego redaktora naczelnego Wirtualnej Polski. Do czasu jego wyłonienia p.o. redaktora naczelnego w dalszym ciągu będzie Katarzyna Szpor, a  w imieniu zarządu pracę redakcji WP nadzorować ma Tomasz Siemieniec, były wieloletni redaktor naczelny „Pulsu Biznesu”. Na stanowisko szefa Strony Głównej WP powołano natomiast Krzysztofa Jurowskiego, który w latach 2009–2016 pracował w Wirtualnej Polsce, pełniąc m.in. funkcję dyrektora wydawniczego.

Tomasz Machała pozostaje w WP, jako prezes spółki Netwizor Sp. z o.o., zarządzającej startupowym produktem WP Pilot.

jka, źródło: Wirtualna Polska, fot. YouTube