TVP uruchomiła aplikację dla najmłodszych „Kraina ABC”

TVP ABC stworzyła aplikację dla swoich młodych widzów. „Kraina ABC” to ma być bezpłatne oraz bezpieczne multimedialne centrum rozrywki i nauki.

Aplikacja podzielona jest na sześć stref: Bajki, Programy, TV online, Gry, Muzyka oraz Sen. Nie ma w niej reklam.

„W strefie Bajek najmłodsi znajdą odcinki ulubionych animacji znanych z anteny TVP ABC oraz z kanału online TVP ABC 2: „Dino Ranczo”, „Boonie Bears”, „Sissi, młoda cesarzowa” czy „Przygody Misia Paddingtona”. Bajki z tej strefy można odtwarzać w każdym miejscu i w dowolnym czasie”.

Strefa Programy prezentuje treści, wśród których szczególne miejsce zajmują produkcje TVP ABC, taki jak: „Czytanie przed spaniem”, „Cześć czy mogę cię zjeść?”, „Alchemik”, „Przyjaciele Misia i Margolci”, „Figu Migu na Planecie Czochras”, oraz „Zwierzaki Czytaki”. Z tej strefy widzowie mogą również wyruszyć w podróż dookoła świata z Nelą Małą Reporterką.

Strefa Gier to – oparte na programie edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej – gry edukacyjne. Przekazują i utrwalają one wiedzę, rozwijają umiejętności i inspirują. Pozwalają poszerzać potencjał twórczy dziecka i rozwijać jego wyobraźnię. Uczą też cierpliwości i spostrzegawczości. Dzięki specjalnie dobranym zadaniom dzieci mogą, bawiąc się, pracować nad motoryką dłoni i percepcją wzrokową. TVP ABC zamierza rozwijać aplikację – w najbliższej przyszłości planuje poszerzyć strefę gier o 12 całkiem nowych pozycji dostosowanych do potrzeb i zainteresowań najmłodszych odbiorców.

Strefa Muzyka zapewnia chwilę rozrywki, a zmęczone dzieci znajdą ukojenie, słuchając wyciszających kołysanek ze strefy Sen.

Aplikacja wyposażona jest w panel rodzicielski, dzięki któremu rodzice mogą monitorować zarówno czas spędzany przez dzieci z aplikacją, jak i treści przez nie oglądane.

opr. jka, źródło: Telewizja Polska