W piątek poznamy laureatów IV Ogólnopolskiego konkursu na rysunek prasowy im. Aleksandra Wołosa

Jury wybrało najlepsze prace nadesłane do IV Ogólnopolskiego konkursu na rysunek prasowy im. Aleksandra Wołosa. Ogłoszenie wyników nastąpi podczas wernisażu online, które odbędzie się 18 lutego 2022r. w Galerii Stary Ratusz w Olsztynie. Na pierwszej pokonkursowej wystawie będzie można zobaczyć prace 47 autorów.

– Celem Ogólnopolskiego konkursu na rysunek prasowy im. Aleksandra Wołosa jest nagrodzenie autorów najlepszych prac opublikowanych w 2021 roku i zwrócenie uwagi na znaczenie rysunku prasowego, który może być komentarzem politycznym, społecznym bądź sportowym,  tworzyć opowieść w postaci krótkiego komiksu czy być rysunkiem-ilustracją artykułu prasowego – informuje pomysłodawca konkursu Zbigniew Piszczako.

Ogłoszenie wyników konkursu połączone z pierwszą wystawą odbędzie się 18 lutego w Galerii Stary Ratusz WBP w Olsztynie. Wystawę, na której znajdą się prace 47 autorów, będzie można oglądać do 3 marca 2022 r. Później wzorem ubiegłych lat wystawa będzie pokazywana w różnych miejscach w Polsce.

Uczestnicy wystawy:

Graczyk, Mirosław Hajnos, Jarosław Hnidziejko, Janek Janowski, Nika Jaworowska-Duchlińska, Lech Kotwicz, Izabela Kowalska-Wieczorek, Jarosław Kozłowski, Paweł Kuczyński, Jacek Lanckoroński, Artur Ligenza, Wiesław Lipecki, Dariusz Łabędzki, Sławomir Łuczyński, Sławomir Makal, Maciej M. Michalski, Robert Mirowski, Marek Mosor, Ala Hanna Murgrabia, Dariusz Pietrzak, Czesław Przęzak, Waldemar Rukść, Szczepan Sadurski, Mirosław Stankiewicz, Włodzimierz Stelamszczyk, Ireneusz Szuniewicz, Robert Trojanowski, Maciej Trzepałka, Paweł Wakuła, Jarosław Wojasiński, Jacek Zabawa, Jacek Zygmunt.

Poza konkursem:
Aleksander Wołos
Małgorzata Gnyś
Artur Galicki
Zbigniew Kołaczek
Zbigniew Piszczako

Organizatorem konkursu jest Warmińsko-Mazurski Oddział Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Patronat nad wydarzeniem ponownie objęło Muzeum Karykatury im. Eryka Lipińskiego w Warszawie.