W USA zmarła dziennikarka i poetka Danuta Błaszak

Z wielkim smutkiem zawiadamiamy o odejściu naszej przyjaciółki, warszawianki, pisarki i poetki Danuty Błaszak. Odeszła nagle, 2 września 2022 r., w wieku 68 lat, w swoim domu na Florydzie.

Z zawodu była nauczycielką i dziennikarką, z zamiłowania poetką i animatorką kultury, ambasadorką Kultury Polskiej za oceanem, inicjatorką powstania środowiska wokół portalu Miasto Literatów, organizatorką Młodzieżowych Spotkań Literackich na Florydzie i wydawczynią antologii poetyckiej „Contemporary Writers of Poland”.

Nagradzana w Polsce i  poza granicami, była autorką kilku tomików wierszy, z których najwybitniejszy „Kwiaty i wiersze” ukazał się w USA w 2007 roku. Wiele jej najnowszych wierszy czeka jeszcze  na  wydanie.

Danuto, odeszłaś zdecydowanie za wcześnie, ale pozostaniesz z nami w pamięci. Spoczywaj w spokoju.

Msza św. Za Duszę Danuty odbędzie się w Warszawie, 29 września 2022 r., o 17.30,  w kościele na   Wawrzyszewie, ul. Wólczyńska 64

Rodzina oraz Jej przyjaciele poeci: Marta Berowska, Teresa Kaczorowska i Jej siostra Agnieszka Młodzka Stybel