Home / Z życia mediów  / XV Gala Polskich Reportażystów. Poznaliśmy laureatów „Melchiorów”

XV Gala Polskich Reportażystów. Poznaliśmy laureatów „Melchiorów”

Podczas jubileuszowej XV Gali Polskich Reportażystów „Melchiory 2019”, która odbyła się 15 października, ogłoszono zwycięzców: XV Ogólnopolskiego Konkursu Reportażystów „Melchiory 2019”, Ogólnopolskiego Konkursu o Grand Prix KRRiT na Reportaż i Dokument Radiowy, XXV Konkursu Stypendialnego im. Jacka Stwory oraz laureata Nagrody Specjalnej Studia Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia.

Tytuł Radiowego Reportażysty Roku, statuetkę Melchiora oraz 20 tys. zł otrzymał Mariusz Kamiński z Polskiego Radia Lublin za konsekwentne, głębokie i przejmujące odkrywanie epizodów z trudnej współczesnej historii Polski.

Laureatem Nagrody Specjalnej Studia Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia S.A. został Jan Smyk z Polskiego Radia Białystok za „Antologię Reportażu Radiowego”, której jest autorem.

Stypendium im. Jacka Stwory w jubileuszowym konkursie stypendialnym otrzymał Antoni Rokicki ze Studia Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia za reportaż „Misja”.

Grand Prix Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji przyznano Dominikowi Gilowi z Polskiego Radia Lublin za reportaż „Tablica”, zwycięzca otrzymał 15 tys. zł. Jury przyznało także dwie równorzędne nagrody specjalne w wysokości 5 tys. zł każda, a otrzymali je Ewelina Kosałka-Passia z Polskiego Radia Katowice za reportaż „Schowane w pamięci” oraz Jakub Tarka ze Studia Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia za reportaż „Wirtuoz”.

W kategorii Premiera Roku jury przyznało dwie równorzędne nagrody. Srebrnego Melchiora oraz 10 tys. zł otrzymali Agnieszka Lipska i Adam Głaczyński z Polskiego Radia Rzeszów za reportaż „Bejt znaczy dom”, przejmujące świadectwo Gienia Szylara, który podczas okupacji wraz z rodzicami uratował życie siedmiorga Żydów w rzeszowskiej wsi, oraz Ewa Szkurłat z Polskiego Radia Kraków za reportaż „Esemerem” – „wielowymiarową opowieść o istocie muzyki odkrywanej przez dotkniętą chorobą młodą kompozytorkę i wiolonczelistkę”. Wyróżnienie specjalne w tej kategorii otrzymał Michał Słobodzian z Polskiego Radia Pomorza i Kujaw za reportaż „Koniec/początek” – portret rodziny zmagającej się z chorobą i śmiercią dziecka, ukazujący trudną drogę do zwycięstwa istnienia nad umieraniem.

W kategorii Inspiracja Roku statuetkę Złotego Melchiora od Polskiego Radia oraz nagrodę pieniężną ufundowaną przez Prezesa Zarządu Telewizji Polskiej w wys. 10 tys. zł odebrał Jan Grzyb z TVP Polonia za film dokumentalny „Izrael zaczął się w Polsce” – w uzasadnieniu czytamy, że nagrodę przyznano „za niezwykle wnikliwe, znakomicie udokumentowane ukazanie z nieznanej perspektywy świata Żydów w międzywojennej Polsce. Równorzędną nagrodę w tej kategorii otrzymał także Wojciech Królikowski z TVP Katowice za film „Mój Niemandsland” oceniony przez jury jako „pasjonująca, wyrafinowana formalnie” opowieść o życiu mało znanego artysty Janoscha z historią Śląska w tle.

W tym roku do konkursu „Melchiory” zgłoszono 67 prac, które oceniało jury w składzie: Irena Piłatowska-Mądry – przewodnicząca, Andrzej Brzoska, Maciej Drygas, Arkadiusz Gołębiewski, Anna Sekudewicz.  Do Ogólnopolskiego Konkursu o Grand Prix KRRiT na Reportaż i Dokument Radiowy zgłoszono 22 reportaże.  Jury obradowało w składzie: Teresa Bochwic – przewodnicząca, Helena Ciemińska-Kowalik, Irena Piłatowska-Mądry, Cezary Galek, Wojciech Markiewicz. Natomiast zwycięzcę XXV Konkursu Stypendialnego im. Jacka Stwory wyłoniło jury w składzie: Irena Piłatowska-Mądry – przewodnicząca, Agnieszka Czarkowska, Anna Dudzińska, Janina Jankowska, Agnieszka Pacho-Jocek, Magdalena Świerczyńska-Dolot.

opr. jka, źródło: Polskie Radio