Home / Z życia mediów  / Zmarł ilustrator i grafik Bohdan Butenko

Zmarł ilustrator i grafik Bohdan Butenko

W wieku 88 lat zmarł Bohdan Butenko, ilustrator, grafik, rysownik. Artysta współpracował z wieloma pismami, ostatnio z „Przekrojem”.

O śmierci Butenki poinformował na swoim profilu Facebookowym kwartalnik „Przekrój”: „14 października zmarł nasz drogi współpracownik i przyjaciel, Bohdan Butenko. Będzie nam go brakować. Jednym z najmocniejszych wspomnień na zawsze pozostanie jego twórczość.

Co kwartał pojawiał się w Redakcji siwowłosy pan z młodzieńczym błyskiem w oku, czarującym uśmiechem i dużą teczką. Z teczki wyciągał plik arkuszy podpisanych „Butenko pinxit”, a po chwili rozlegały się westchnienia zachwytu lub śmiech albo jedno przez drugie. Arkusze zaludniały pociągnięte grubą kreską postacie, na których się wszyscy wychowaliśmy (lub wychowywaliśmy innych), nawet jeśli część z nas sobie tego nie uświadamia.”

Bohdan Butenko, rocznik 1931 r. był absolwentem Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. Po studiach, w 1955 r. rozpoczął pracę jako redaktor artystyczny w wydawnictwie „Nasza Księgarnia”. Współpracował z wieloma czasopismami dla dzieci, takimi jak: „Miś”, „Świerszczyk”, „Płomyczek”, „Płomyk”. Stworzył postacie Gapiszona, Kwapiszona, Gucia i Cezara. Przygotowywał scenografie, przez wiele lat współpracował z Telewizją Polską.

jka, fot. Wikipedia