XVIII Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina w TVP

2 października rozpoczyna się XVIII Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina. Wydarzenie będzie obszernie relacjonowane przez Telewizję Polską, która jest jego współorganizatorem.

2 do 21 października kilkudziesięciu młodych wirtuozów przedstawi swoje interpretacje utworów jednego z najwybitniejszych kompozytorów wszechczasów. Telewizja Polska jako współorganizator imprezy, zapewni transmisje, retransmisje i relacje z wydarzeń konkursowych. Od 2 października TVP Kultura zaprasza do codziennego Studia Konkursowego, które będzie rozpoczynało i kończyło transmisje koncertów i sesji przesłuchań konkursowych. Gospodarzami Studia będą Agata Kwiecińska i Adam Rozlach. Towarzyszyć im będą wybitni muzycy i znawcy twórczości Fryderyka Chopina oraz samego konkursu.

Podczas koncertu inauguracyjnego, który będzie transmitowany w telewizyjnej Jedynce, 2 października na scenie Filharmonii Narodowej w Warszawie wystąpi grono najwybitniejszych wirtuozów fortepianu, zwycięzców poprzednich edycji konkursu: kwintet fortepianowy Roberta Schumanna, który wykonają Yulianna Aveedeva i Belcea Quartet oraz Koncert na 4 fortepiany i smyczki Jana Sebastiana Bacha w interpretacji pianistów: Kevina Kennera, Philippe Giusiano, Dang Thai Sona i Yuliannę Avdeevę wraz z połączonymi dwoma kwartetami smyczkowymi: Belcea, Simply Quartet wraz z kontrabasistą Krzysztofem Firlusem.

W trakcie trwania całego konkursu, widzowie TVP Kultura będą mieli okazję  śledzić na żywo zmagania młodych utalentowanych pianistów z całego świata również w internecie, na kanale streamingowym TVP Kultura 2 dostępnym pod adresem kultura2.tvp.pl. Produkowane przez Centrum Kultury i Historii TVP transmisje koncertów, przesłuchań i studia konkursowego będą dostępne w TVP Kultura w jakości HD i TVP Kultura 2 w jakości Ultra HD (4K). Na obydwu kanałach zostanie udostępniony dźwięk w technologii Dolby Atmos.

opr. jka, źródło: Telewizja Polska