Home / Z życia SDP  / Zapraszamy na XIV Festiwal Polonijny „Losy Polaków 2019”

Zapraszamy na XIV Festiwal Polonijny „Losy Polaków 2019”

Fundacja Polska-Europa-Polonia zaprasza na XIV Festiwal Polonijny „Losy Polaków 2019”. Impreza organizowana jest we współpracy ze Stowarzyszeniem Dziennikarzy Polskich i Fundacją Solidarności Dziennikarskiej.

Tematem przewodnim tegorocznego festiwalu są rocznice: 80. wybuchu II Wojny Światowej oraz 75. Powstania Warszawskiego. Dotychczas nadesłano ok. 40 prac z 6 krajów – Australii, Belgii, Szwecji, Ukrainy, USA i Polski. Filmy, programy telewizyjne, radiowe i multimedialne można jeszcze zgłaszać do 15 października 2019 r. Szczegóły i formularze zgłoszeń można znaleźć na stronie internetowej: www.warszawa.mazowsze.pl/festpol.

Zakończenie Festiwalu i projekcje festiwalowe odbędą się w sobotę, 9 listopada 2019 r w Centrum Prasowym Foksal w Warszawie, ul. Foksal 3/5  Wstęp wolny.

Od kilku lat Festiwal Polonijny „Losy Polaków”, organizowany we współpracy ze Stowarzyszeniem Dziennikarzy Polskich, odbywa się pod patronatem Marszałka Senatu RP, Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Komitetu Honorowego  z udziałem przedstawicieli Sejmu i Senatu oraz m.in. szefa Urzędu ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych, prezesa Instytut Pamięci Narodowej, prezesa Stowarzyszenia Wspólnota Polska oraz przedstawicieli organizacji polonijnych.