Home / Z życia SDP  / ZBIGNIEW RYTEL w Zarządzie Głównym SDP

ZBIGNIEW RYTEL w Zarządzie Głównym SDP

Zbigniew Rytel, prezes Oddziału Warszawskiego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich  został nowym członkiem Zarządu Głównego SDP. Wszedł na miejsce Marka Palczewskiego (informacja o jego rezygnacji tutaj).

Publikujemy List Otwarty, jaki Zbigniew Rytel wystosował do członków SDP .

Szanowne Koleżanki, Szanowni Koledzy,

W związku z tym, że po dwuletniej przerwie ponownie zostałem powołany w skład  Zarządu Głównego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, chciałbym się podzielić z Wami kilkoma refleksjami.

Kiedy okazało się, że po rezygnacji red. Marka Palczewskiego, jestem kolejną osobą wybraną przez Zjazd SDP do Zarządu Głównego z największą liczbą głosów, musiałem się zastanowić, co zrobić.

Zbyt dobrze pamiętam, że niektórzy członkowie ZG biegali podczas Zjazdu Sprawozdawczo-Wyborczego w Kazimierzu nad Wisłą i scenicznym szeptem instruowali zespół akolitów, na kogo głosować, a na kogo nie. Na szczęście większość delegatów tych podszeptów nie słuchała. Jednak w sposób naturalny pojawiła się wątpliwość, czy w takiej sytuacji jest szansa, aby pojedynczy głos, nawet najdonioślejszy, był w Zarządzie słyszany?

Przez szacunek dla wszystkich Koleżanek i Kolegów, którzy wbrew nawoływaniom, oddali na mnie swój głos, postanowiłem nominację przyjąć, mając nadzieję, że mój głos jednak przebije się w trakcie dyskusji i podczas głosowań.

Będę łączył pracę w ZG z kierowaniem największym oddziałem naszego Stowarzyszenia. Wzmocniłem tym samym lobby prezesów oddziałów, którzy wykonują gros pracy w terenie i borykają się z wieloma problemami, w tym przede wszystkim z finansowaniem działalności naszego Stowarzyszenia. Wciąż uważam, że trzeba zmienić zasady podziału naszych wspólnych pieniędzy tak, żeby większe kwoty bezpośrednio trafiały tam, gdzie mogą być pożyteczniej wykorzystane.

Nie zmieniłem również zdania w sprawie jawności działania poszczególnych organów Stowarzyszenia. Na posiedzenia Zarządu Oddziału Warszawskiego może przyjść każdy nasz członek. O decyzjach i realizowanych projektach informujemy na bieżąco. Rad bym zatem dowiedzieć się, co dzieje się za drzwiami Sali posiedzeń Zarządu Głównego, bo o te informacje niełatwo.

Co więcej, postaram się tę wiedzę przekazywać dalej. Będę również chciał, żeby za moim pośrednictwem do członków ZG docierały pytania i propozycje od moich Koleżanek i Kolegów z Oddziału Warszawskiego oraz innych oddziałów.

Ale nie chciałbym skupiać się wyłącznie na sprawach wewnętrznych organizacji. Jestem bowiem przekonany, że na nas jako największej organizacji dziennikarskiej w Polsce ciąży obowiązek, ale i zaszczyt reprezentowania interesów środowiska dziennikarskiego wobec władz i opinii publicznej. Nasz wyraźny i niezależny głos powinien być słyszalny i słuchany.

Do końca kadencji pozostało jeszcze trochę czasu. Warto ten czas wykorzystać. Będę pracował z Wami i dla Was!

Zbigniew Rytel, Prezes OW SDP, Członek ZG SDP