Zmarł propagandysta stanu wojennego Jerzy Urban

Fot. Wikipedia

Nie żyje Jerzy Urban, dziennikarz, publicysta, rzecznik prasowy PRL-owskiego rządu. Miał 89 lat.

Informację o śmierci Jerzego Urbana przekazał w mediach społecznościowych tygodnik „Nie”, którego był twórcą i redaktorem naczelnym.

Urban w latach 1981 – 89 pełnił funkcję rzecznika prasowego Rady Ministrów PRL. Był jednym z głównych twórców propagandy i cenzury w tym okresie. Wielu Polaków określało go mianem „Goebbelsa stanu wojennego”. Ustanowił tradycję cotygodniowych konferencji prasowych transmitowanych w Telewizji Polskiej, które były jednym z głównych narzędzi propagandowych rządu Wojciecha Jaruzelskiego.

Jerzy Urban urodził się w 1933 roku w Łodzi w zasymilowanej rodzinie żydowskiej. W 1939 roku jego rodzina przeniosła się do Lwowa, gdzie przyjęła obywatelstwo radzieckie. Po wojnie, w latach 1951–1954 studiował na Wydziale Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego, ale studiów nie ukończył. W tym samym czasie rozpoczynał  karierę dziennikarską w „Nowej Wsi”. W 1955 roku został dziennikarzem tygodnika „Po prostu”.  Po upadku PRL-u, w 1990 roku założył skandalizujący tygodnik „NIE”, którym kierował do śmierci.

opr. jka, źródło: Facebook