Home / Z życia SDP  / Pogrzeb Wandy Konarzewskiej w czwartek, 10 września

Pogrzeb Wandy Konarzewskiej w czwartek, 10 września

Msza Święta odbędzie się w Kościele św. Józefa Oblubieńca NMP przy ulicy Deotymy 41 w Warszawie w dniu 10.09.2020 r. o godzinie 14:00; po niej o godzinie 15:30, na Cmentarzu Komunalnym Północnym – Wólka Węglowa, nastąpi ceremonia pogrzebowa.

16 sierpnia 2020r. zmarła Wanda Konarzewska, wybitna dziennikarka Polskiego Radia i Telewizji Polskiej. Autorka wielu programów popularno- naukowych, filmów dokumentalnych a także  scenariuszy filmowych i powieści. Wieloletnia członkini Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, kilkakrotnie była we władzach  Oddziału Warszawskiego SDP.  W stanie wojennym wyemigrowała wraz z rodziną do Australii ,w końcu lat 80-tych wróciła do kraju i kilkanaście lat pracowała w TVP. Była osoba niezwykle twórczą,pełną nowych pomysłów i  inicjatyw. Do końca zachowała optymizm i wiarę w ludzi. Żegnamy ją z prawdziwym żalem.

Pożegnanie od Stowarzyszenia Dziennikarski Klub Promocji Zdrowia

Każdy z nas żegna Ją osobiście, żegnamy ją też wspólnie jako Osobę niezwykle ważną dla dziennikarzy medycznych.

Zmarła Wanda Konarzewska, dziennikarka, która w sposób szczególny potrafiła łączyć wiedzę i empatię wobec bohaterów swoich dzieł, a także wobec odbiorców. Jest to ważna cecha, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy każdy indywidualnie musi zdawać egzamin z uczciwości w naszym zawodzie.

Miała wiele talentów, możliwości i na szczęście uporu oraz ambicji. Dzięki temu stała się wybitną dziennikarką radiową i telewizyjną, autorką książek i scenariuszy filmowych, zrealizowała także wiele filmów dokumentalnych.

W latach 60. i 70. to ona wprowadziła widza w świat nowatorskich programów telewizyjnych. Była  autorką takich programów jak: „Fakty, opinie, hipotezy” „Nie do wiary”, „Studio tajemnic”, „Klinika natury”. Cieszyły się one ogromnym zainteresowaniem telewidzów, a autorce przyniosły popularność i wiele nagród.

Po wprowadzeniu stanu wojennego wyemigrowała do Australii, gdzie poznała pracę organizacji pozarządowych  i znaczenie ich oddziaływania społecznego. Po powrocie do Polski wykorzystała to doświadczenia w tworzeniu społeczeństwa obywatelskiego.

Dla nas szczególnie ważny jest fakt, że w 1993  roku założyła Stowarzyszenie Dziennikarski Klub Promocji Zdrowia, którego celem była właśnie promocja zdrowia, realizowana poprzez  różnorodne kampanie społeczne. Najważniejsze z nich to: Tydzień dla Serca, Dni Walki z Rakiem, AIDS – alert dla rodziny i inne.

Potrafiła zintegrować środowisko dziennikarzy medycznych, zmobilizować nas do uczestnictwa w kampaniach prozdrowotnych i do podejmowania tej problematyki w naszych publikacjach.

Jej zapał i zaangażowanie udzielał się nam wszystkim.

Zapamiętamy także jej optymizm i pozytywne myślenie.  Na co dzień, często, próbujemy z niego czerpać.

Profesjonalizm, etyka i życzliwość – to są wartości nieprzemijające, które pozostaną z nami jako inspiracja i spuścizna.

Żegnamy Wandę, mądrą i cierpliwą przyjaciółkę!

Jadwiga Kamińska

Stowarzyszenie Dziennikarski Klub Promocji Zdrowia