Dziennikarka Marina Owsiannikowa uciekła z Rosji

W połowie marca Marina Owsiannikowa pojawiła się na wizji rosyjskiego Kanału 1 za plecami prowadzącej program na żywo i rozwinęła plakat z napisem: „Zatrzymajcie wojnę”. Fot. Twitter

Była dziennikarka Kanału 1 rosyjskiej telewizji Marina Owsiannikowa, która w marcu zasłynęła z przeprowadzenia na antenie antywojennego happeningu, uciekła z Rosji i przebywa w jednym z europejskich państw.

Marina Owsiannikowa w lipcu przeprowadziła w Moskwie jednoosobową antywojenną pikietę. Prokuratura oskarżyła ją wówczas o rozpowszechnianie fałszywych informacji o rosyjskiej armii. Groziło jej nawet do 10 lat kolonii karnej. Została umieszczona w areszcie domowym, który ignorowała. Sąd pozbawił ją też praw do opieki nad 11-letnią córką ze względu na to, że „prowadzi działalność polityczną”. Dziewczynka miała mieszkać z ojcem.

Na początku tego tygodnia w  mediach  pojawiła się informacja, że dziennikarka zabrała córkę i uciekła z Rosji. Jak wyjaśnił jej adwokat Dmitrij Zachwatow, Owsiannikowa jest teraz „bezpieczna, pod ochroną jednego z europejskich państw.”

opr. jka, źródło: Belsat.eu