Nagroda im. Jarosława Ziętary dla reportażu „Siła kłamstwa”. Krzysztof M. Kaźmierczak rezygnuje z jury

Fot. Press Club Polska/YT

Na gali Nagród Press Club Polska po raz pierwszy przyznano Nagrodę im. Jarosława Ziętary za dziennikarstwo śledcze. Otrzymał ją Piotr Świerczek za materiał „Siła kłamstwa”, wyemitowany na antenie TVN24. Werdykt skrytykował Krzysztof M. Kaźmierczak z Komitetu Społecznego im. Jarosława Ziętary, który postanowił zrezygnować z członkostwa w jury tego wyróżnienia.

Nagrodę im. Jarosława Ziętary za dziennikarstwo śledcze przedstawiciele Komitetu Społecznego im. Jarosława Ziętary, Press Club Polska oraz rodzina dziennikarza ustanowili w trzydziestą rocznicę uprowadzenia, a następnie zamordowania Ziętary. Wyróżnienie to ma trwale upamiętniać postać Jarosława Ziętary nie tylko jako zamordowanego za działalność zawodową, ale także jako jednego z pionierów dziennikarstwa śledczego w Polsce po 1989 roku.

Do pierwszej edycji nagrody nominowani byli Mateusz Baczyński i Janusz Schwertner za materiał „Adwokaci i gangsterzy. Kto się boi >żelaznej Baśki<” opublikowany w portalu Onet.pl,  Michał Janczura za cykl „Eksperyment”, opublikowany w portalu tokfm.pl i na antenie radia TOK FM oraz Piotr Świerczek za materiał „Siła kłamstwa” wyemitowany  na antenie TVN24. Podczas uroczystej gali Nagród Press Club Polska, która odbyła się w środę, 26 kwietnia ogłoszono, że pierwszym laureatem  Nagrody im. Jarosława Ziętary został Piotr Świerczek. Takie rozstrzygnięcie nie spodobało się Krzysztofowi M. Kaźmierczakowi, przedstawicielowi Komitetu Społecznego im. Jarosława Ziętary, który na znak protestu postanowił zrezygnować z członkostwa w jury tego wyróżnienia. O powodach swojej decyzji poinformował w obszernym wpisie na Facebooku.

„Rozstrzygnięcie konkursu (którego, jak wszyscy członkowie jury, nie znałem do momentu ogłoszenia dziś wyników) głęboko mnie zmartwiło. Zabiegając o ustanowienie nagrody nie spodziewałem się nigdy, że może ona stać się elementem wojny polsko-polskiej, toczącego również media konfliktu wyniszczającego Polskę” – pisze Kaźmierczak.

„Przyznanie pierwszej w historii nagrody imienia Jarka Ziętary materiałowi, które jest powszechnie postrzegany jako chyba najgorętszy medialny oręż w wojnie polsko-polskiej spodziewam się, że wpłynie na zaszufladkowanie nagrody jako przynależnej do jednej opcji w trwającym konflikcie. Nie chcę by wpłynęło to także generalnie na stosunek do samej sprawy Ziętary – w kontekście dalszych starań o doprowadzenie winnych zbrodni do odpowiedzialności karnej przed nadchodzącym przedawnieniem.

Stąd moja dzisiejsza, podjęto z bólem serca decyzja o wycofaniu się z jury. Podjąłem ją pamiętając krytyczny stosunek Jarka Ziętary do konfliktu na polskiej scenie politycznej, który właśnie w 1992 roku, roku jego zamordowania, wszedł w ostrzejszą niż wcześniej fazę…” – tłumaczy przedstawiciel Komitetu Społecznego im. Jarosława Ziętary.

W środę poznaliśmy także laureatów pozostałych Nagród Press Club Polska. Nagrodę im. Dariusza Fikusa za dziennikarstwo najwyższej próby otrzymał Paweł Reszka za cykl publikacji „Ukraina 2022” w tygodniku „Polityka”. Nagrodą Dziennikarstwa Ekonomicznego PCP wyróżniono Reginę Skibińską za cykl publikacji „WIBOR – mechanizm kontrowersyjny, dla banków korzystny” w portalu Prawo.pl.

Nagrodę Specjalną Press Club Polska przyznano profesjonalnym weryfikatorom informacji działającym w Polsce – za wspieranie dziennikarzy oraz ich odbiorców w obronie przed dezinformacją.

opr. jka, źródła: Press Club Polska, Facebook