Home / Hyde Park  / Nietrzebka widzi i fotografuje – felieton Stefana Truszczyńskiego

Nietrzebka widzi i fotografuje – felieton Stefana Truszczyńskiego

Tup, tup, tup – tysiące, setki tysięcy ludzi codziennie przemierza Warszawę. Szczególnie teraz latem. Przyjechali liczni zagraniczni. Japończycy biegną do Łazienek, żeby zobaczyć pomnik Chopina, chłopi na Plac Trzech Krzyży – bo tam Witos stoi, zwolennicy PiS-u na Plac Piłsudskiego – tam i Marszałek i Prezydent Lech Kaczyński, no i “schody” Kaliny – za krótkie jak na to co mają przypominać.

Warszawiacy, jeśli tacy jeszcze są między “słoikami” (bez urazy sam też tu przyjechałem przed prawie 60 laty) – a więc Warszawiacy przemykają “do pracy” i “z pracy”. Poeta – Barańczak – dodawał: “o k… jak długo tak można rodacy”. Ale to było “za komuny”. Teraz mamy już inną Warszawę – szklanych wieżowców, do których brak odpowiednio długich strażackich drabin. Po ulicach mkną klimatyzowane autobusy i kobiety opięte w leginsach. Śliczne to wszystko; no może nie wszystko – rzecz gustu. Ale jest tego wszystkiego dużo. Przebiegamy, na nogach i okiem. Za dużo by zapamiętać. Warto więc utrwalić.

Tak robi to magister Nietrzebka. Chodzi po mieście tak jak my wszyscy. Z aparatem. I pstryk. Właśnie – ku pamięci – powstał album “Warszawa” anno domini 2018, stron 190, w kolorze.

A więc Pan Maciej Nietrzebka. To nasz kolega, choć magisterium zrobił na germanistyce. Dobrze wykonał pracę, więc zasługuje na miano fotoreportera i dziennikarza. Przyjąłbym go do SDP, gdyby się zgłosił i gdyby komisja członkowska to zaakceptowała. Pan mgr Nietrzebka sam zrobił się ważnym Warszawiakiem, bo zrobił coś bardzo konkretnego dla miasta. Właśnie bez słów. To rzadkość – taki co nie gada, nie wypisuje tysięcy słów, a robi. Popatrzcie.

Oto taka jest dziś – w stulecie odzyskania niepodległości – Warszawa i jej przetaczający się tam i z powrotem mieszkańcy. Może wypatrzycie na którymś ze zdjęć siebie. Ale na pewno poznacie, gdzie Pan Nietrzebka chodził. Warto zaglądać w każdy kąt miasta. Naszego. I naprawdę nieujarzmionego. Rozlewającego się w wielką aglomerację. Przyciągającego licznych.

A więc ten album to ważny dokument. Został w nim uwieczniony rok 2018. Jeden z wielu po zasadniczej zmianie w ’89 tym. A teraz kolejnej – dobrej zmianie. Idźcie ulicą Dobrą, Topiel, Mokotowską, Hożą, Kruczą.

Też możecie fotografować. Jak robi to na co dzień Pan Maciej Nietrzebka. Brawo!

Stefan Truszczyński

Maciej Nietrzebka

Dziennikarz, reporter, publicysta, dokumentalista filmowy. Pracował w prasie, telewizji publicznej i telewizjach prywatnych; doświadczenie w kierowaniu dużymi zespołami. W dorobku ma programy telewizyjne - wielkie transmisje, kilkadziesiąt godzinnych wywiadów na żywo z najważniejszymi - najbardziej znanymi ludźmi w Polsce, reportaże i filmy dokumentalne z kilkunastu krajów - był kilkakrotnie korespondentem wojennym (m.in. w Chorwacji), przez ponad 30 lat organizował wyprawy i realizował filmy o tematyce podwodnej - głównie o wrakach z II wojny światowej leżących na dnie Bałtyku. Angażuje się w obronie ludzi i ich spraw. Żonaty, mieszka w Warszawie od ponad pół wieku (po studiach na Polonistyce UW). Członek Zarządu Głównego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich.