Home / Z życia mediów  / Premiera biografii Antoniego Macierewicza

Premiera biografii Antoniego Macierewicza

W środę, 9 października o godz. 12, w Domu Dziennikarza przy ul. Foksal 3/5 odbędzie się premiera książki Jerzego Kłosińskiego „Macierewicz człowiek do zadań niemożliwych”.

Prezentacji dokona wieloletni współpracownik bohatera książki, doświadczony polityk, minister obrony narodowej w rządzie Jana Olszewskiego, b. rektor Kolegium Jagiellońskiego – Toruńskiej Szkoły Wyższej, wybitny patriota dr Jan Parys. Następnie zaplanowano wystąpienie Antoniego Macierewicza,  który będzie też odpowiadał na pytania dziennikarzy. W spotkaniu weźmie udział wielu znakomitych przedstawicieli polskiego życia politycznego i kulturalnego.

Jerzy Kłosiński, wieloletni redaktor naczelny „Tygodnika Solidarność”, ukazuje najpierw dzieje rodu Macierewiczów, by następnie doprowadzić historię do dnia dzisiejszego. Autor obnaża manipulacje i kontruje wszystkie paszkwile, jakie ukazały się na temat Antoniego Macierewicza, polityka, który w III RP stał się, „dyżurnym” obiektem nieustannych napaści lewackich i antypolskich mediów, a którego  Jan Olszewski nazwał trafnie „człowiekiem do zadań niemożliwych”. Wielkim walorem książki jest wprawnie nakreślone bogate tło polityczne i społeczne ostatnich kilkudziesięciu lat. Tylko ktoś taki jak Kłosiński, kto sam znajdował się w środku opisywanych wydarzeń, mógł głęboko wniknąć zarówno w realia PRL-u, jak i III RP. Uwikłania bohatera książki w najważniejsze wydarzenia historyczne i polityczne ostatniego półwiecza są zdumiewające. Na łamach spotykamy wszystkie najważniejsze postaci polskiego życia politycznego ostatnich 30 lat. Kogo interesują kulisy władzy, przeczyta tę biografię jednym tchem. Znajdziemy w niej m.in. prawdziwe wyjaśnienie dymisji Macierewicza jako ministra obrony, które jest zupełnie inne niż domniemały to wszystkie media, dowiadujemy się na czym polegała walka Adama Michnika z Macierewiczem oraz znajdujemy rozwikłanie wielu innych kwestii. Książka jest efektem zarówno dziesiątków rozmów (autoryzowanych) przeprowadzonych nie tylko z bohaterem tej publikacji, jak i spenetrowania setek dokumentów i pozycji bibliograficznych. Kłosinski kreśli wyrazisty portret polityka, który od pół wieku niezmiennie dowodzi,  iż „niepodległość ma jeden kształt, a wiele form niewola”.

Fot. Biały Kruk